Alla plantor i Birgits rabatt tål att stå fritt utan krav på lä. Och alla plantor är friska och robusta arter som trivs bra i fullt solsken. För att bättre se hur plantorna utvecklas under säsongen spolar vi fram till blomstringsperioden.

Birgit har valt plantor som håller rabatten levande under hela säsongen. Ögat ska hela tiden kunna gå på upptäcksfärd, både nertill och upptill. Ett storblommigt blickfång, glesare blomblad och ett naturligt drag i form av gräs.

De storblommiga plantorna i rabatten är pioner (Paeonia), dagliljor (Hemerocallis) och olika sorters solhatt (Echinacea). Som högväxande växter har Birgit valt pilört (Persicaria), pimpineller (Sanguisorba) og kransveronika (Veronicastrum virginicum).

Två grupper av solbrud (Helenium) ger fyllighet och växer fint ihop med de senblommande astrarna (Aster).

Olika flox (Phlox) förlänger blomstringssäsongen och tillsammans med naturgräsen och de sena astrarna med åren stöttar de upp pionerna, som tyngs ner av överdådiga blommor i juni.Salvian ”Mainacht” omger rabatten tillsammans med olika nävor (Geranium Rosemoor + Rebecca Moss), som täcker marken väl.

Rabatten har två höjdpunkter vad gäller blomning. I juni, när pioner, perenn salvia och nävor pryder den. Och igen i augusti/september när olika grässorter, pimpineller och solbrud tar över scenen. Det blommar även andra tider, men inte lika kraftigt.