En tur på plantskolan eller trädgårdscentrat kan vara en riktigt bra inspiration, men många plantor till krukodling kan man ju också köpa på stormarknaderna eller i ett varuhus. Det är värt att hålla i minnet vilka krukor man tänkt använda när man köper växterna.

Plantorna får ju gärna matcha krukorna om det är möjligt. Förutom en väl definierad färgskala gäller samma tumregler i krukträdgården som när du ska plantera en vanlig rabatt.

Det får gärna vara några plantor som flyter ut och täcker ordentligt. Och så några som skjuter i höjden. Och något som ger fyllighet till krukträdgården. Tänk också på att en del plantor kräver mer skötsel än andra.

Klassiska sommarblommor som margeriter, petunior eller pelargoner som här kräver att du fortlöpande nyper av vissna blommor, om de ska fortsätta blomma. Däremot kräver den nyare petunian Million Bells inte att man nyper av det vissna eller beskär den.

Framför allt ska du välja plantor du tycker om – och som passar till dina krukor, din trädgårdsmiljö och den krukodling du önskar.