Om man ska fläta en kula ska pilkvisten först formas till en cirkel. Måtta ut hur stor cirkeln ska vara i förhållande till den kruka där den ska användas. Gör sammanlagt fyra cirklar med samma diameter. När du sedan samlar dem till en kula börjar projektet ta form.

Bind därpå ihop tre av ringarna med ett snöre – i både topp och botten – längs samma axel. När båda snörena sitter fast ordentligt monteras den fjärde cirkeln. Den trycker man över de andra cirklarna, men på andra ledden – som ekvatorn på en jordglob.

Bind eventuellt fast även den med lite snöre, så blir det lättare att hålla formen medan du flätar in fler pilkvistar. Därmed är skelettet till kulan klart. Och du kan fortsätta med att fläta kvistar kors och tvärs. Fläta in kvistarna ganska oregelbundet, så att kulan får ett rustikt utseende, nästan som ett fågelbo.

Du kan göra en tätare eller glesare kula, allt efter vad du ska ha den till, och vilket uttryck du vill att den ska ge. När du fått den form du vill ha är det bara att ta bort snörena. Kulan lär hålla ihop bra på egen hand. Nu är kulan klar och den inköpta klematisen ska planteras i krukan.

De stöttande bambupinnarna behövs inte längre, när växten ska klättra i kulan, så dem kan du ta bort. Klematisen har redan börjat sno ihop sig. Man får lossa stänglarna lite från varandra så att det blir lättare att binda upp dem.

När klematisen planterats trycker Karina ner ännu några pilkvistar i krukan – runt om kulan. De fungerar som hållare åt kulan, så att den lyfts upp och närmast svävar ovanför krukan. Sedan kan du, med hjälp lite tålamod, fläta plantan genom pilkvistarna.

Fördela den så jämnt som möjligt, så att den själv kan klättra vidare upp i kulan. Här rundar Karina av med att fläta ett par pilringar runt om stativet som håller kulan på plats. Då blir hon säker på att den inte råkar blåsa iväg.

Nu är krukarrangemanget med pilkulan färdigt. Klematisen ska bara få lov att växa sig allt större. Inom kort kommer den fylla ut kulan..