Den ska bara grävas ner på ett ställe i trädgården och fyllas med jord och växter. Små dammar som den här 150-litersbassängen passar inte för fiskar. Den blir nämligen ganska snabbt för varm en solig sommardag. Men det finns många möjligheter att placera olika växter i de inbyggda sumpzonerna och på bottnen.

I den stora 1500-litersbassängen kan det också planteras i sumpzonerna men i den är vattenmängden tillräckligt stor för att du ska kunna ha ett par guldfiskar som simmar runt. En uppenbar nackdel med de formgjutna dammarna är att du inte själv kan bestämma form och djup på din damm.

Den kommer därför aldrig att få den personliga prägel som du kan uppnå med en damm gjord av gummifolie. Folien håller i cirka 15-25 år och är därmed det hållbaraste alternativet samtidigt som du kan forma den precis efter dina egna önskemål.

Den finns i olika prisklasser men Dan rekommenderar att man använder den lite dyrare gummifolien eftersom den är gjord av ett mer elastiskt material och därför är lättare att arbeta med.

De billigare sorterna är inte alls så elastiska och du riskerar att det blir fula veck som här. Det gör att det blir svårare att rengöra dammen och det är inte heller så vackert att se på.

Foliedammarna ger ofta ett snyggare slutresultat än de formgjutna dammarna eftersom kanterna lättare kan döljas och förskönas. Om du föredrar den snabba och enkla formgjutna varianten eller folien som du själv kan forma beror på din läggning, hur mycket tid du har till ditt förfogande och hur mycket du är beredd att spendera.