Har du en sådan här pumpkammare är det en god idé att installera en så kallad skjutventil. När pumpkammaren ska rensas behöver ventilen bara stängas så stoppas tillströmningen av vatten till kammaren. När pumparna har tömt kammaren kan både den och pumparna rengöras.

Sedan öppnar du ventilen igen och cirkulationen fortsätter. I allmänhet bör du hålla ett öga på din pump och rensa den efter behov. I dammar där pumpen är placerad direkt i vattnet kan vissa typer av pumpar bli igentäppta. Det har hänt här. Det är naturligtvis viktigt att stänga av pumpen innan du börjar rengöra den.

När pumpen har kommit upp ur vattnet kan man tydligt se att en del växtmaterial har sugits in och fastnat. Dan tar bort det värsta för hand innan han sätter igång att skruva isär pumpen. Det här är en så kallad tryckpump.

En sådan pumpar oftast vattnet vidare till en bäck eller en fontän. Därför har den små hål i insuget. Hålen ser till att smuts och skräp inte pumpas ut i bäcken eller fontänen där det kan vara mycket besvärligare att få bort. Med lite möda lyckas Dan ta av förfiltret.

Nu kan han ta bort resten av skräpet som satt och täppte igen. Han sköljer filtret under kranen för att få bort det sista. När all smuts är borta är det bara att sätta ihop pumpen igen och sätta tillbaka den i dammen.

Skötseln av din pump kommer alltid att vara mindre krävande om du regelbundet ser till att ta bort blad och annat skräp från dammen. Om du regelbundet rengör dammen ser du därför till att skapa de allra bästa förutsättningarna för att din pump ska fungera bra.