Påsken infaller tidigt i år och alla byggmarknadens växter tål inte nattfrost.

Detta ska du INTE göra i påsk:

1. Måla trä utomhus

Vädret har inte varit tillräckligt torrt för att du ska kunna börja måla trä. Gör du det ändå riskerar du att slösa bort den dyra färgen och i värsta fall skada träet. Träet är nämligen sannolikt så fuktigt att det skulle få färgen att flagna.

Om du ändå inte kan vänta: Köp en fuktmätare på byggmarknaden och kontrollera träet du vill måla. Är det mer än 18 procents fukt i träet bör du vänta.

Sensommaren är den perfekta tiden att måla. Träet är torrt efter en lång sommar och träets fuktighet är låg. Samtidigt är temperaturen optimala 18 till grader under stora delar av dygnet.

2. Plantera ut växter i trädgården

Det finns alltid blommor till utplantering på byggmarknadernas hyllor. En del av dem kan klara nattfrost, men kolla upp det! Blommor odlade i växthus kan du kanske ha turen att få att överleva. Men ställer du ut dem för tidigt i en okuvlig våroptimism riskerar du att den första nattfrosten tar kål på dem.

Byggmarknaderna känner till problemet, så just nu satsar de förmodligen på varianter som tål nattfrost. Men det gäller inte alla och inte heller alla som väljs ut på plantskolor.

Om du ändå inte kan vänta: Ställ in blommorna växthuset, skjulet eller något annat varmt ställe de nätter då det varnad för nattfrost. Täck över dem med en fiberduk under kyliga nätter.

LÄS OCKSÅ: Bygg en drivbänk – och rivstarta trädgårdslandet

3. Anlägga ny gräsmatta

Gräsfrön gror bäst när temperaturen överstiger 10 grader, och här är byggmarknaderna mer än lovligt tidigt ute. Vänta.

Det mest optimala är faktiskt att vänta till tidig höst, då både temperatur och fuktighet är perfekt. Då undviker du också att en tidig sommar sveder av det nysådda gräset innan det slår ordentlig rot.

Om du vill anlägga gräsmatta under våren, så gör du det, när temperaturen är nära 10 grader, och se till att vattna ordentligt under torra perioder.