Riktigt rå och riktigt enkel trädgårdsstol

För att göra den här stolen behöver du två saker – plankor och en motorsåg, that’s it! Här får du verkligen chansen att leka med kedjesågen! Har du dessutom ett carvingset till motorsågen så går det också lekande lätt. Om så inte är fallet, ta det bara lugnt. Med en vanlig vass kedja och några handverktyg går det också att genomföra projektet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
3.000 kronor

Intro

Den här trädgårdsstolen är nästan en skulptur i sig själv, och så är den löjligt enkel att bygga. Med en kedjesåg och en planka får du ett roligt projekt och en extra sittplats i trädgården.

Instruktion

01
Markera plankorna och såga rent 3 Steg

1

Hitta ett stadigt underlag som lyfter plankorna lite från marken. Att inte såga ner i jorden besparar dig en hel del filande på kedjan!

2

När arbetsstationen är på plats ska du rensåga kanterna på plankorna. Gör en rak markering omkring 2,5 cm från kanten så att bark och splintved sågas bort.

3

För att få ett vinkelrätt snitt när plankan ska kapas på längden ska centrum markeras i plankans båda ändar. När punkterna förbinds kan den räta vinkeln dras ut från båda sidor om strecket.

02
Utsågningar och skarvar 9 Steg

Gör instick och utsågningar 1 cm större än ämnet som det ska passa ihop med. På så sätt ser du till att det finns tillräckligt med plats i fogarna så att stolen kan få rätt vinkel.

Om du inte har ett carvingset till motorsågen så kan du använda ett stämjärn eller en sticksåg istället.

Du kan såga de långa snitten med kedjesågen och bara använda handverktygen till de korta snitten.

På så sätt går det lättare att styra så att du inte sågar in i en bärande del av stolen.

1

Ryggstöd och sits ska formas. Markera snitten och använd åter mittstrecket för att hitta de räta vinklarna. Hålet som du gör ska vara 1 cm större än din planka är tjock (planka 40 mm = hål 50 mm).

2

Se upp! Tänk dig att svärdets spets är en cirkel där du INTE får använda den översta/yttersta fjärdedelen när du gör ett instick. Det är kedjans svagaste punkt, där risken är störst för att den ska gå av.

3

Håll dig innanför strecken. Akta så du inte sågar in i de delar (X) som blir den enda förbindelsen mellan ben och ryggstöd.

4

Fogen mellan rygg (A) och sits (B) har sågats och det är nu dags att se om de två delarna passar ihop. När de gör det ska du göra en markering och ett hål för den kil som ska låsa ihop de två delarna.

5

Se till att de två delarna sitter tätt ihop. Gör därefter markeringen till kilen precis bakom ryggstödet. Hålet ska vara cirka 40 x 40 mm.

6

Börja med att göra hålet och gör först därefter en kil som passar. Gå försiktigt fram när du gör det här momentet - sågen kan lätt hoppa iväg! Gör i samma moment kilhålet till det bakre benet.

7

Vinkeln på stolen bestäms av hur högt det bakre benet är. Ställ konstruktionen som på bilden och bestäm vilken lutning ryggstödet ska ha. Därefter mäts och sågas det bakre benet till.

8

Nu är det bara att sätta ihop. Slå i kilarna och benen - din vikingastol är färdig att användas. Kilarna kan du eventuellt såga med en kap-/gersåg eftersom det kan vara svårt att kapa de små delarna med kedjesågen.

9

Om du gillar lite extra lyx och har exempelvis en träskiva till vinkelslipen, så kan du försöka dig på att göra sitsen lite mer ergonomisk.

Material

En planka på ca 290 x 40 x 4 cm

Specialverktyg

  • Carvingsvärd, kedja och ringdrev (pris ca 1.500 kr)
  • Säkerhetsutrustning

Tidsförbrukning

3 timmar

Pris

Ca 2.000-3.000 kronor

Svårighetsgrad

I det här projektet är funktionalitet viktigare än finish. Du behöver inte den stora verktygslådan och det får gärna vara lite luft i fogarna. Men akta när du gör utsågningar - här kan sågen lätt sticka iväg.

Ritning

Alla delar kan sågas ut av en planka

Alla delar kan sågas ut av en planka

Multimedia

Video

Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Utemöbler