Bygg din egen lyx-liggstol

Njut av sommaren från din egen ursnygga liggstol som du naturligtvis har byggt själv. Vi ger dig arbetsritningarna och visar hur du lättast kommer runt de svåra partierna. Stort lycka till med arbetet!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
800 kronor
Lyx-liggstol – du själv kan bygga!

När lamellerna har frästs ned i ryggoch sittramarna syns inga skarvar. Du kan även välja att montera på hjul.

Intro

Så lite som 36 träbitar som skurits ut i sju olika storlekar är allt du behöver för att kunna bygga den här snygga liggstolen. 27 bitar är dessutom raka och rektangulära och kan, när kapsågen är inställd, skäras i något som liknar en fjärdedel. De sista bitarna är dock lite svårare. Men om du laddar ner byggbeskrivningen och skriver ut arbetsritningarna i A4-format (vanligt brevpapper) och klipper ut och klistrar ihop dessa till en sammanhängande skiss, har du något du kan såga efter med din sticksåg.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg en amerikansk Adirondack-stol

Billigt eller dyrt trä

Du kan bygga liggstolen av alla slags träslag. Oavsett om du väljer det mycket billiga furuträet, eller har lite exotiska terrassbrädor över, ska resultatet nog få grannen att tappa hakan. Bygger du i exotiskt trä är det naturligtvis lämpligt att slutbehandla med en transparent träolja så att man kan se träet. Men du kan även använda pigmenterat träskydd.

Ett riktigt bra råd är att du börjar med att skära ut en bestämd mall i trä. Du kan till exempel använda en tunn MDF eller kryssfanerskiva, till de lite svårare utskärningarna, som de böjda sitt- och ryggramarna. För när din nya, snygga och egenhändigt byggda liggstol ställs hemma i trädgården första gången, kan du förmodligen räkna med att beställningarna trillar in från grannar, vänner och bekanta. Då är det praktiskt om man har sparat mallarna.

Se hur du bygger liggstolen

Även om liggstolen består av många delar är den faktiskt relativt enkelt uppbyggd. Det svåraste är att såga ut de välvda delarna samt att fräsa ut. I beskrivningen får du en skärskiss och en komplett materiallista, och så visar vi hur du:

  • sågar ut alla bitarna
  • fräser ur spår i ramdelarna
  • stämmer ut för ben
  • sätter ihop alla delarna.

Instruktion

01
Skriv ut och klipp ut 2 Steg

Du får naturligtvis själv gärna rita dina egna böjda ramdelar, men om du vill vara säker på att resultatet ska bli exakt lika snyggt och detsamma som här, hämtar du beskrivningen på utskärningen på hemsidan Gör Det Själv. Där hämtar du den (gratis), skriver ut de 20 sidorna i vanligt A4-format och klipper och tejpar till sist ihop sidorna till två sammanhän gande mallar. Förutom beskrivningen för utskärningen ligger där även en översikt som du ska använda för att hålla ordning på pusslet.

1

Klipp till pappren så att ritningarna passar ihop. Det finns några millimeters mellanrum ut till kanterna på papprena som du ska klippa bort.

2

Tejpa ihop ritningen så att den till sist bildar en hel mall som du kan skära efter.

02
Skär ut alla bitar 3 Steg

Du kan skära ut alla de rektangulära lamellerna mycket snabbt med en kap-/gersåg eller en gerlåda. Kom dock ihåg att det finns en liten skillnad på längd mellan sitt- och rygglamellerna.

Om du väljer att använda beskrivningen för utskärningen som mall, kan du även lätt se hur de frästa spåren ska börja och sluta samt var du ska förborra. Ett riktigt bra tips är att du börjar med att göra en mall i t.ex. en MDF-skiva eller kryssfaner som du senare kan använda till att rita efter när du arbetar i det riktiga träet.

1

För över strecken från beskrivningen för utskärningen till skivan med en blyertspenna så som gjorts här. Du kan också bara tejpa fast beskrivningen direkt på träet och skära igenom båda delarna. Vi börjar med att skära ut mallarna.

2

Skär till mallarna och avsluta med att slipa dem med finkornigt slippapper. När de är färdiga är du redo att skära ut de första ramdelarna. Kom ihåg att du ska göra en mall till både sittramen (A) och ryggramen (B), eftersom de är olika.

3

Du kan också använda beskrivningen av utskärningen som mall för att skära ut benen (E). Se till att hålla pappret helt stilla så att du inte ritar snett.

03
Fräs och förborra

När alla delar har skurits till börjar det stora petgörat på allvar. Som du kan se har lamellerna sänkts ned i sitt- och ryggramarna (A + B) och fixerats och limmats fast med träpluggar. Först ska du plocka fram handöverfräsen och fräsa ett 10 mm djupt spår i alla fyra ramdelarna. Det är även nu som du ska göra benen (E) genom att hugga ut plats för en fingerskarv överst på bägge. Slutligen ska du göra de fem spåren i varje sittram till ryggstöttan (A).

04
1. Fräs spår i ramarna 2 Steg

1

Fräs ut spåret så som visas på beskrivningen för utskärningen. När ramarna har placerats på arbetsbordet, ska spåret vara 10 mm djupt och ha en bredd som matchar tjockleken på lamellerna, alltså 19 mm. Du ska använda en notfräs som kan fräsa en vinkelrät kant.

2

För att få ett helt vasst hörn hugger du ut en rundad form med ett stämjärn. Se till stämjärnet är knivskarpt!

05
2. Hugg ut för ben 4 Steg

3

Såga en rad smala spår med kapsågen.

4

Hugg ut och rensa bort så att ytorna blir släta.

5

Använd benen som mallarlar på ramarna.

6

Med ett Forstner-borr borras fyra hål innanför markeringen som du precis har gjort. Rensa bort med ett stämjärn.

06
3. Gör spår till ryggstöttan 2 Steg

7

Borra de första 12 mm breda hålen i ramarna (A). Djup: 10 mm.

8

Borra hål i förlängningen av de första, och hugg ut ett 12 mm brett spår som är 20 mm långt och 10 mm djupt.

07
Sätt ihop alla delarna

Den viktigaste visuella detaljen i liggstolsprojektet är att lamellerna placeras på exakt samma avstånd. Första steget är att förborra för träpluggarna i lamellerna. Träpluggarna ska sitta precis mitt i lamellerna. Använd en pluggmarkör till att göra prickar i ramarna där lamellerna ska sitta. När du har förborrat i ramarna ska du sätta ihop ryggstödet och sittytan med lim och träpluggar, dra ihop delarna och vänta på att limmet torkar. Slutligen kan du sätta ihop alla delar.

08
4. Förborra i lamellerna 1 Steg

1

Borra ett 30 mm djupt hål med en diameter på 8 mm mitt på lamellerna (G + F).

09
5. Markera på ramarna 3 Steg

2

Placera en 8 mm pluggmarkör i en lamell (G + F).

3

Använd lamellen (G + F) med pluggmarkören till att märka ut på ramarna (A + B) var du ska förborra. Lamellerna placeras på ett avstånd på 15 mm, så det är ett bra tips att skära ut flera avståndsklossar på 15 mm.

4

Nu ska du förborra för träpluggarna med ett 8 mm borr i alla ramar (A +B). Borra ner till 10 mm.

10
6. Limma ihop lameller och ramar 1 Steg

5

Sätt en liten klick trälim för utomhusbruk i alla hålen på lamellerna och ramarna, sätt ihop delarna och dra ihop dem med spännband. När du är klar med att limma både ryggstöd och sittyta ska limmet torka i ett dygn.

11
7. Montera ryggstöttan 2 Steg

6

Sätt ihop ryggstöttan som skarvas med fingerskarvar och limmas. Limma och skruva i en M10-bult i båda sidorna på tvärstöttan (C).

7

Såga huvudet av bulten och fila kanterna. Nu passar bulten in i spåren på ramen (A).

Material

Hyvlade brädor på 27 mm:

  • 2 delar t. sittramen (A), 176 x 19 cm
  • 2 delar t. ryggramen (B), 103 x 15,5 cm
  • 1 tvärstötta (C), 57,8 x 5 cm
  • 2 ryggstöttor (D), 35,5 x 5 cm
  • 2 ben (E), 35 x 10,5 cm

Hyvlade brädor på 19 mm:

  • 14 sittlameller (F), 60 x 6 cm
  • 13 rygglameller (G), 54 x 6 cm

Dessutom:

  • 2 bladgångjärn, 35 x 100 mm
  • 2 låsmuttrar, M10
  • 2 vagnsbultar, M10
  • Brickor, M10
  • 50 träpluggar, Ø 8 x 40 mm
  • Pluggmarkörer, 8 mm
  • Trälim för utom husbruk
  • Olja eller färg

Specialverktyg

  • Handöverfräs
  • Kap-/gersåg
  • Pelarborrmaskin

Tidsförbrukning

En dag + torktid.

Pris

Från 800 kr. (furu).

Svårighetsgrad

Även om liggstolen består av många delar är den faktiskt relativt enkelt uppbyggd. Det svåraste är att såga de böjda sitt- och ryggramarna samt utfräsningen.

Ritning

Beskrivningen av utskärningen visar var du ska fräsa och förborra. Den visar även att varje lamell ska vara 60 mm bred och att lamellerna ska sitta på ett avstånd på 15 mm från varandra. I botten på delarna till ryggramen (B) ska du förborra så att ryggstödet senare kan skruvas ihop med delarna till sittramen (A). Längst bak på delarna till sittramen (A) har fem spår borrats ut för ryggstöttan. På så sätt kan du ställa in vinkeln på ryggstödet i fem positioner.

3D-modell

3D-modell

Liggstol av 36 bitar trä

Med ribborna nedsfrästa i ryggstödet och sitsen, är alla fogar osynliga.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Spår för ryggstödet

Bakerst på sitsen är det borrat fem spår för ryggstödet.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Fogning av ben och sits

Ben och sits möts i en diskret bladfog som limmas ihop

Öppna 3D-modell

3D-modell

Ribborna limmas

Ribborna limmas ner i spåren i sitsen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Ribborna styrs med plugg

Tätt inpå kan du se att ribborna också sitter med pluggar.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Utemöbler