Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kapa till stolpen rätt

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Staketstolpar sa alltid kapas i toppen så att regnvattnet kan rinna av. Här ska hantverkaren visa hur man med hjälp av en enkel schablon alltid får ett bra resultat.

Schablonen tillverkas av två lika stora plankbitar som sätts ihop. Han börjar med att markera vinkelrätt en liten bit ner på den ena stumpen. Exakt var är inte så viktigt, någonstans mellan 5 och10 cm går bra. Däremot är det viktigt att plankorna läggs upp och sammanfogas i exakt rät vinkel.

Han ritar på bägge sidor så att han ser var han ska limma.Han lägger på vitt snickarlim och skruvar därefter ihop de två plankorna. Det är mycket viktigt att plankorna sitter orubbligt fast, så därför drar hantverkaren i fem skruvar, som är så långa att de går igenom två tredjedelar av tjockleken på den understa plankan.

Nu har han en enkel schablon som gör arbetet med att kapa till stolpar till rena barnleken. Den här stolpens topp ska kapas av 10 cm i vinkel. Han markerar 10 cm med en vinkelhake och gör sedan fast schablonen mot stolpen i flukt med markeringen med hjälp av en skruvtving.

Innan du börjar såga av stolpar i vinkel är det viktigt att du väljer rätt klinga till sticksågen. Det ska vara en kraftig klinga, som är längre än vad stolpen är tjock.Ställ in sågens sula i den vinkel du önskar – här 30 grader.

Nu är det bara att köra lugnt med sticksågen igenom virket medan sulan hålls an mot schablonen. Gör likadant på andra sidan och du har en spetsig stolpe. Du kan också fortsätta arbeta med schablonen och såga till toppen så att den får fyra vinklade ytor. Det är bara att sätta på schablonen igen och såga två vinklar till. Du kan vara säker på att alltid få bästa möjliga resultat när du använder denna enkla schablon.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka