Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Quickfix: Ge ditt gamla staket fem år till

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Ser ditt staket trist ut? Ge det lite första hjälpen, så garanterar vi att det kan hålla några år till. Dess största utmaning är väder och vind, och därför gäller det att hålla regnvattnet borta från virket.

Ge staketet 5 år till

Ser ditt staket eller plank trist ut? Ge det lite första hjälpen, så garanterar vi att det kan hålla några år till. Här får du 4 goda råd.

1. LED BORT VATTNET FRÅN STOLPARNA

LED BORT VATTNET FRÅN STOLPARNA MED EN STOLPHATT

PROBLEM: STOLPARNA FLÄKS I TOPPEN
Om en stolpe är oskyddad i toppen kommer träet ruttna. Så enkelt är det. Träet kommer växelvis suga åt sig vatten och torka ut, varje gång det regnar.

Det betyder att träet kommer spricka, och då suger stolpen åt sig ännu mer av vattnet som tränger djupare ner i virket. Det är ett problem som till slut kommer förstöra stolpen fullständigt.

LED BORT VATTNET FRÅN STOLPARNA MED EN STOLPHATT

LÖSNING
Lyckligtvis är lösningen enkel. Vattnet ska ha möjlighet att kunna rinna bort från stolpen och därför ska toppen snedsågas. Du kan även väja att sätta en stolphatt på toppen. Stolphattar finns i många varianter och i olika dimensioner, så du ska hitta några som passar just ditt plank eller staket.

LÄS OCKSÅ: Förläng livstiden på ditt staket med stolphattar

2. STOPPA RÖTA MED TRÄSKYDD

Är det länge sedan ditt trä ströks med träskydd har svamp och röta utmärkta tillväxtförhållanden. Då gäller det att snabbast möjligt rengöra träet och ge det ett lager med träskydd. Bygger du ett nytt staket lönar det sig att använda träskydd från den dag det står färdigt. Och så ska du ge det en ny strykning varje år, när våren kommer och fukthalten i träet är under 18 procent.

STAKET: STOPPA RÖTA MED TRÄSKYDD

Staketet målas med träskydd på våren, när det är torrt.

3. SNABB HJÄLP TILL LUTANDE STOLPAR

STAKET: SNABB HJÄLP TILL LUTANDE STOLPAR

PROBLEM STOLPARNA STÅR SNETT
Stolparna är den mest utsatta delen av planket, då de är i kontakt med den fuktiga jorden. När planket står snett är det alltid stolparna som det är något fel med.

Det kan bero på att de inte sitter tillräckligt djupt ner i jorden. Men det kan även bero på att delen som är i kontakt med jorden har ruttnat. De ska naturligtvis bytas ut mot nya, starka stolpar.

Men om du inte orkar med tanken på att bygga ett nytt plank just nu kan du ge stolparna ett par år till med ett smart trick.

STAKET: SNABB HJÄLP TILL LUTANDE STOLPAR

LÖSNING
Du kan ge stolparna, och därmed planket, 2-3 år till genom att slå ner stöttestolpar i marken mot de gamla stolparna. Stöttestolpens enda funktion är att den ger stöd åt den sida som de sneda stolparna lutar åt. Det är inte vackert men det kan ge några extra år innan planket ska bytas.

4. RÄDDA STAKETET MED EN OFFERBRÄDA

STAKET: RÄDDA STAKETET MED EN OFFERBRÄDA

PROBLEM TRÄET RUTTNAR LÄNGST NER
När det regnar träffar vattnet marken. Och när vattnet träffar marken kommer en blandning av vatten och jord skvätta upp. När detta träffar ändträet i ett staket eller ett plank börjar träet ruttna. Ju närmare marken, desto större problem. Om träet får stå tillräckligt länge kommer det till slut ruttna upp helt.

STAKET: RÄDDA STAKETET MED EN OFFERBRÄDA

LÖSNING
Såga av den nedre delen av brädorna, och montera en bräda horisontellt, en s.k. offerbräda. Det blir den bräda som tar emot stänket, och med tiden den som går i sönder. Den offras. Det är lättare att byta ut offerbrädan när den är sliten än det är att byta alla brädorna.

Se till att det är ett par centimeter mellan brädorna och offerbrädan så vattnet kan rinna av.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka