Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Snabbt staket med H-stolpar

Skriv ut Spara artikel

Det enklaste sättet att bygga ett staket är att använda H-stolpar. I det här exemplet är stolparna av 97x97 mm tryckimpregnerat furuträ.

Plankorna vi använder är tryckimpregnerade klinkbrädor i måttet 32x150 mm, som passar in i H-stolparnas not. Lägg in den första plankan och kontrollera att den ligger i våg. När den gör det är det bara att dra fast plankan med en skruv i varje ände. Sedan är det bara att lätta på nästa planka, och nästa, och nästa ... osv.

Kontrollera att alla hamnar i våg, och att den sitter ihop ordentligt med plankan undertill. När den sista plankan ligger på plats markeras dess placering på stolpen med hjälp av en vinkelhake. Det görs i båda ändar.

SE OCKSÅ: 10 tips: Bygg ett STAKET som håller!

Sedan lyfts den översta plankan bort igen. Staketet ska nämligen ha en överliggare och därför mäter hantverkaren hur djup noten i den är. Den är 3 cm djup. Måttet sätts av från det streck som markerar höjden, och ritas upp runt vardera stolpen.

Sedan sågas stolparna till. Det gör hantverkaren med en sticksåg, men innan han börjar kontrollerar han att klingan är lång nog för att kapa hela stolpen. Det är den och nu är det bara att kapa stolparna rakt igenom. Var mycket noga nr du sågar, se till att klingan följer markeringen hela vägen runt.

Överliggaren ska ligga ovanpå de två stolparna, så hantverkaren tar mått från ena stolpens yttersida till den andra och lägger till 4 cm, så att överliggare sticker ut 2 cm i varje sida. När överliggaren kapats till kan den översta plankan läggas på plats igen, och sedan överliggaren.

Noten i överliggaren passar precis över den smala kanten på klinkerbrädan och den stöder också mot stolparnas överkanter. Kontrollera att överliggare sticker ut 2 cm från stolpen och gör sedan fast den med två 4,5 x 60 mm rostfria skruvar. En skruv genom överliggaren och ner i stolpen i ena änden och en i den andra änden.

Det tar självklart tid att gräva ner stolparna, men när det väl är gjort kan ett utrymme som det här kläs med plank på under 20 minuter.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Vindskydd till altanen

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Snabbt staket med H-stolpar
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka