Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Med ribbor och isolering kan du bygga ett supersnyggt plank som också dämpar oljud.

Med ribbor och isolering kan du bygga ett supersnyggt plank som också dämpar oljud.

Utåt syns bara de smala ribborna av lärkträ och en solid och svart bakgrund. En syn som bara blir mer exklusiv när mörkret faller på och de små, svarta spottarna lyser upp. Men inuti döljs en smart konstruktion av tryckimpregnerade stolpar och brädor som håller ihop en hel vägg av stenullsskivor som effektivt dämpar ljudet från den trafikerade gatan på andra sidan planket.

Erkännes. Det är både dyrare och mer besvärligt att göra det här projektet än det hade varit att bara bygga ett vanligt plank. Men glädjen är å andra sidan så mycket större när man efter ett par veckor kan njuta av synen av sitt snygga, nya lyxplank med belysning och ljuddämpning.

Ribborna kostar mycket

Med ett cirkapris på 1.500 kronor per löpmeter kostar det nästan 75.000 kronor att bygga ett sådant här 50 meter långt plank. Och det är faktiskt de 700 snickarsågade ribborna av sibiriskt lärkträ på vardera 4 meter som är projektets största kostnad. Av totalkostnaden står ribborna för ca 50.000 kronor. Du kan naturligtvis välja att använda billigare trä, och så länge du underhåller med träskyddsfärg, går det bra med de flesta andra träslag också.

En annan kostnad är den för elektrikern. Du får nämligen inte själv dra el utomhus och ansluta och därför måste du köpa in professionell hjälp.

Se hur du bygger bullerplanket

Med hundratals smala, stående ribbor som ska monteras med exakt 3 cm mellanrum, gäller det att hålla tungan rätt i mun för att slutresultatet ska bli helt perfekt. Det är inte svårt men kräver att du är noggrann med vattenpass och distansklossar.

I den här gör-det-självbeskrivningen går vi igenom, steg för steg, hur du:

  • gräver och gjuter fast stolparna
  • bygger plankets stomme
  • sätter upp ljuddämpande isolering och staketribbor

Lycka till!