Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Det är något fascinerande med pil. Växten är så stark och livskraftig att även kvickrot och kirskål får se sig slagna. De tunna kvistarna och stammarna är så smidiga att de kan böjas och flätas på alla möjliga sätt utan att ta skada. Och sist men inte minst är pil billigt, endast 4–5 kronor per planta. Pil är med andra ord ett tacksamt material, som ger dig stora möjligheter att inreda din trädgård kreativt.

Här skapar vi ett staket med diagonala fyrkantsrutor av dubbelflätad pil. När det är klart kommer det att fungera som tomtgräns och staket mot grannarna. Lösningen är betydligt mer charmerande än ett bastant plank – även om man inte kan spela boll mot pilstaketet. Och det är mer dekorativt än en traditionell häck. Vi väljer dubbelflätning för det ger mer stadga, men det går lika bra att använda enkel pil till flätningen.

Du bestämmer själv hur tätt staketet ska bli. Ju mer du klipper toppskotten och ju mer du flätar in sidoskotten i staketet, desto tätare blir staketet. Om du inte vill att det ska bli så tätt klipper du sidoskotten 10–15 cm från stammen, och ska staketet vara helt öppet med markerade rutor, klipper du alla sidoskott. Pilkvistarna, vidjorna eller skotten säljs på plantskolor och av pilodlare.