Ge din häck den perfekta starten: Plantera på den tidpunkt då det är bäst för just dina häckväxter – och i rätt jord. Den här bokhäcken får den bästa starten med en höstplantering.

Ge din häck den perfekta starten: Plantera på den tidpunkt då det är bäst för just dina häckväxter – och i rätt jord. Den här bokhäcken får den bästa starten med en höstplantering.

1.Välj rätt typ av häck

Det är viktigt att häcken kommer att trivas i den jord du ger den för annars växer den inte till sig. Du ska naturligtvis också välja en typ du tycker om. Vill du ha en som är grön hela året ska du välja en åretruntgrön. Tycker du om höstfärger bör du välja en bokhäck.

LÄS OCKSÅ: GUIDE: Välj rätt växter till häcken

2. Köp lagom stora plantor

De flesta häckplantor finns i flera storlekar så du kan plantera en mer eller mindre manshög häck om du väljer plantor i kruka eller klump. Men det blir dyrt. Det är mycket billigare att välja barrotsplantor. De har ofta också fördelen av att snabbt börja växa och de kräver inte så mycket vattning.

3. Plantera vi rätt årstid

Den idealiska tidpunkten att plantera beror dels på var i landet du bort, dels på vilka plantor du väljer. Grundregeln är att blommande och åretruntgröna häckar planteras i maj eller september medan lövfällande barrotsplantor sätts i april-maj eller oktober-november. Bok kan planteras på våren men du får bäst resultat om du väntar till hösten.

4. Så här planterar du

Gräv en ränna och sätt ner plantorna på rak linje, helst längs ett snöre. Jorden ska vara bearbetad och lucker – då får de bäst förutsättningar att växa till sig. Det ska var rätt lucker jord runt rötterna för att de ska få fäste och näring. Vattna ordentligt när du har planterat och rensa bort ogräs. Häcken mår bara bra av lite gödsling de första åren. Använd vanligt NPK-gödsel som tillsätts i mars-april och i juni.

5. Klipp häcken vid rätt tidpunkt

När häcken ska klippas beror dels på var du bor, dels på vilken typ du har valt.

  • Det är ofta praktiskt att klippa lövfällande växter innan midsommar, annars kanske den spretar mycket. Men du får gärna vänta med klippningen till mitt på sommaren.
  • Den åretruntgröna häcken klipps i augusti.
  • En blommande häck klipps inte. Det räcker att du beskär den då du tar bort de äldste grenarna vid marken.

En nyplanterad häck ska inte klippas i toppen förrän den når den höjd du vill den ska ha.