Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Gabioner: Stora kullerstenar används för att skapa en naturlig mur. Den här gabionen har inte någon ovansida. Stenarna ligger öppet.

Stora kullerstenar används för att skapa en naturlig mur. Den här gabionen har inte någon ovansida. Stenarna ligger öppet.

Har du aldrig stött på ordet gabioner? Då är du inte ensam, för det är ett ord som inte ingår i de flesta gör-det-självares ordförråd. Gabioner är stenpartier, murar eller ett slags plank av lösa stenar som hålls på plats i trådburar av galvaniserat stål.

Burarna finns som byggsatser i olika storlekar, och stenarna köps oftast tillsammans med burarna. Det finns många möjligheter att bygga i precis de former och storlekar som du vill. Du kan till och med ställa burarna ovanpå varandra, om du vill ha riktigt höga gabioner.

Vad kostar gabioner?

På nätet finns det många leverantörer. Deras priser är för själva gabionerna - alltså för burarna utan sten. På flisbyab.se kan man t ex köpa en gabion på 200 x 50 x 50 för 1.490 kr. Till det kommer alltså själva stenarna.

Kan jag bygga dem själv?

Man kan mycket väl köpa nät av galvaniserat stål och själv sätta ihop sina gabioner, men det är mycket viktigt att skarvarna är urstarka, annars klarar buren inte av att hålla ihop från vikten av de många kilo sten som de ska fyllas med. Med de färdiga monteringskit som vi använder på följande sidor, låses de olika burarna hårt ihop.

Vilken sten ska jag använda?

Du kan använda vilken sten du vill. Gabionerna finns med olika storlek på maskorna, och du måste naturligtvis fylla på med stenar som är större än maskorna. Annars rinner de ut. Du kan använda till exempel billig fyllnadssten eller dyrare sten som till exempel granit.

Se hur du bygger en modern gabion

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du bygger gabioner.

Gabionerna är inte svåra att bygga, men det är tungt och hårt arbete. Våra gabioner omger ett nytt trädäck och vi väljer att montera trallbrädor på dem, så att de kan användas att sitta på.

Vi går igenom hur du:

  • gör underlaget färdigt för gabionerna
  • monterar gabionerna
  • ställer gabionerna på plats
  • fyller gabionerna med sten