Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Få stolparna helt raka

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det låter så lätt när man säger “rätta in stolparna”, men om man inte tar sig an uppgiften metodiskt kan det bli väldigt besvärligt. Det ska spännas upp snöre att rätta in efter, och så ska stolparna stagas upp tillfälligt. Och så måste man mäta och kolla av med vattenpasset hela tiden.

Oavsett hur nytt planket är, så kommer det att synas tydligt om så bara en enda stolpe står fel.

Oavsett hur nytt planket är, så kommer det att synas tydligt om så bara en enda stolpe står fel.

NEDGRÄVDA STOLPAR

Om stolpar ska resas till ett förråd eller en pergola, är det smart att börja med att sätta ner pinnar som markerar hörnen. Rätta in dem så att hörnen är 90° och dra snöre mellan dem.

1. Om stolpar ska resas till ett förråd eller en pergola, är det smart att börja med att sätta ner pinnar som markerar hörnen. Rätta in dem så att hörnen är 90° och dra snöre mellan dem.

Om stolparna bara ska stå i marken, grävs de 4 hörnhålen och stolparna ställs ner på ett lager sand eller småsten. Jord packas runt om stolparna, 20 cm åt gången, och man kollar så att de står i lod.

2. Om stolparna bara ska stå i marken, grävs de 4 hörnhålen och stolparna ställs ner på ett lager sand eller småsten. Jord packas runt om stolparna, 20 cm åt gången, och man kollar så att de står i lod.

Innan resten av stolparna ställs på plats, dras snöre mellan hörnen. Dra två snören, ett lite över marken och ett högre upp - så får man koll på om stolparna lutar utåt eller inåt.

3. Innan resten av stolparna ställs på plats, dras snöre mellan hörnen. Dra två snören, ett lite över marken och ett högre upp - så får man koll på om stolparna lutar utåt eller inåt.

Alla stolpar rättas in med ett långt vattenpass - om man inte är så lyckligt lottad att man äger ett stolpvattenpass. Jorden packas hårt runt stolparna, när de står som de ska.

4. Alla stolpar rättas in med ett långt vattenpass - om man inte är så lyckligt lottad att man äger ett stolpvattenpass. Jorden packas hårt runt stolparna, när de står som de ska.

För att försäkra sig om att stolparna står lodrätt medan man bygger färdigt, bör man fixera dem genom att skruva fast snedsträvor från botten av en stolpe till toppen av den som står bredvid.

5. För att försäkra sig om att stolparna står lodrätt medan man bygger färdigt, bör man fixera dem genom att skruva fast snedsträvor från botten av en stolpe till toppen av den som står bredvid.

GJUTNA STOLPAR

Först grävs hålen till stolparna. De ska vara ca 30 x 30 cm och minst 90 cm djupa. För att mäta ut var hålen ska grävas, kan man markera dem på en lång bräda, som man gräver efter.

1. Först grävs hålen till stolparna. De ska vara ca 30 x 30 cm och minst 90 cm djupa. För att mäta ut var hålen ska grävas, kan man markera dem på en lång bräda, som man gräver efter.

När den första stolpen står i sitt hål, stagas den upp med en snedsträva. Om den fästs med en tving, är det lätt att justera stolpen. Snedsträvan fästs i andra änden till en pinne som slås ner i marken.

2. När den första stolpen står i sitt hål, stagas den upp med en snedsträva. Om den fästs med en tving, är det lätt att justera stolpen. Snedsträvan fästs i andra änden till en pinne som slås ner i marken.

Om det finns något stadigt i närheten (här är det ett hus) kan det vara lönt att fästa stolpen vid det. Annars fästs ännu en snedsträva vid stolpen, vinkelrätt mot den första.

3. Om det finns något stadigt i närheten (här är det ett hus) kan det vara lönt att fästa stolpen vid det. Annars fästs ännu en snedsträva vid stolpen, vinkelrätt mot den första.

Efterhand som man reser stolparna, förses de med snedsträvor och avståndet mellan dem säkras med liggande distansbrädor.

4. Efterhand som man reser stolparna, förses de med snedsträvor och avståndet mellan dem säkras med liggande distansbrädor.

För att undvika att stolparna flyttar sig i hålen vid gjutning, sätts också snedsträvor 30-40 cm över marken. Kolla alla stolpar med ett vattenpass och rätta in tills de står 100 % i lod.

5. För att undvika att stolparna flyttar sig i hålen vid gjutning, sätts också snedsträvor 30-40 cm över marken. Kolla alla stolpar med ett vattenpass och rätta in tills de står 100 % i lod.

När allt står som det ska, hälls torrbruk i hålet som packas. Två 15-20 cm tjocka lager betong med jord mellan och ovanpå blir bra. Fukt från marken får betongen att härda.

6. När allt står som det ska, hälls torrbruk i hålet som packas. Två 15-20 cm tjocka lager betong med jord mellan och ovanpå blir bra. Fukt från marken får betongen att härda.

TIPS: 90° vinkel

De flesta har inte tillgång till en flera meter lång vinkelhake att använda för att mäta upp 90°-hörn. Men det finns det lösningar på.

Man tar tre brädor och sågar upp dem t ex 90, 120 och 150 cm långa (eller 150, 200 och 250 cm).

De tre brädorna sammanfogas med en skruv i vardera hörn, och då får du faktiskt en rätvinklig triangel.

Förhållandet mellan de tre sidorna i triangeln är 3:4:5, och många känner nog igen metoden från skolan som Pythagoras sats: a2 + b2 = c2.

Smart verktyg: Stolpvattenpass

Stolpvattenpasset är smart, för det är försett med flera libeller, så att man samtidigt kan mäta om en stolpe står rakt åt båda hållen. Då slipper man flytta runt det vanliga vattenpasset och riskera att knuffa stolpen ur läge.

Vattenpasset spänns fast på stolpen med ett slags gummiband, så man har händerna fria för att räta upp stolpen. Den tredje libellen används när man ska kolla om något är vågrätt, precis som med ett traditionellt vattenpass. Men även då är det smart att man kan spänna fast redskapet, så att den inte ramlar ner i tid och otid.

Det kostar från under hundralappen, för de enklaste modellerna, och uppåt. Finns både i bygghandeln och på nätet.

Smart verktyg: Stolpvattenpass
Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Få stolparna helt raka
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka