Mygg attraheras av en kombination av vår temperatur, svett och doft.

Mygg attraheras av en kombination av vår temperatur, svett och doft.

Tecken på besök av mygg:

Irriterande pinande, kliande myggbett. Plågan är störst i fuktiga områden och värst på kvällen.

Vad gör mygg?

De gör ingen skada i naturen, bara på dig. Det finns cirka 40 arter stickmyggor. En av dem övervintrar inomhus och vaknar utsvulten på våren.

Det här kan du göra:

Myggnät på ramar i fönstren hindrar plågoandarna att komma in – och ger dig frisk luft. Nätet kan köpas som metervara och monteras på ramar, som sätts ihop med vinkelbeslag. Rensa också upp i hängrännor och vattentunnor, för mygglarver trivs i allt vatten, även i smutsigt sådant.

Med kardborrband på ramar och nät kan du enkelt ta bort nätet när det inte behövs.

Med kardborrband på ramar och nät kan du enkelt ta bort nätet när det inte behövs.

Vilka myggor sticker?

Det finns många myggarter i Sverige. Men det är bara ett fåtal av dem vi behöver oroa oss för. Harkranken är också en mygga, och även om många blir stela av skräck när den långbenta krabaten kryper runt på väggarna, så de aldrig åsamkat en människa någon skada. En del myggarter sticker och andra gör det inte.

Bland stickmyggen är det bara honorna som sticker. När en honmygga har parat sig med en hanmygga behöver hon blod för att kunna lägga ägg. Därför styr hon sig via små antenner fram till djur eller människor.

LÄS OCKSÅ: Långsprötad silverfisk är det nya skadedjuret i Sverige

Myggarter i Sverige

Det finns cirka 2500 arter av myggor i Sverige, varav ett 30-tal är blodsugare. De innebär inga hälsorisker i Sverige utan ses mer som ett nödvändigt ont på sommaren. Men de svenska myggorna kan trots allt sprida sjukdomar, som till exempel Harpest (en bakterie) och Ockelbosjukan (ett virus).