Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Bygg en snigelkant på högbädden

Den traditionella högbädden driver upp dina plantor i en bra arbetshöjd, men denna högbädd kan mer än så: De vinklade sidorna gör den bekväm att luta sig mot, och snigelkanten på sidorna håller mördarsniglarna borta från dina växter.

Bra att arbeta vid

Snigelkanten till din högbädd är mest effektiv om den byggs med vinklade sidor. Samtidigt är de vinklade sidorna väldigt bra att arbeta vid, då man kommer hela vägen in mot bäddens kant. Och så är den lätt att bygga.

Skonsamt för ryggen

Idén med de vinklade sidorna känner du igen från köksbänken, där du också har stor glädje av att sockeln är indragen under bänken så att du kommer närmare bänken. Här ger sidorna också stöd för benen om du vill luta dig in över rabatten, och det kan vara nödvändigt med tanke på att den är 120 cm bred. När du kan ta stöd med benet belastar du inte ryggen så mycket.

Välj rätt material

Denna högbädd används till prydnadsväxter, men ska din snigelkant skydda grönsaker och frukt bör du undvika tryckimpregnerat trä och istället bygga med t.ex. tuja, robinia eller lärk.

Dubbel snigelkant till högbädden

Idén bakom snigelkanten är enkel: De 240 cm långa sidorna av gjutskivor behöver ändå stöd för att inte bukta ut när jorden år efter år vilar tungt mot dem. Genom att geringssåga stödreglarna på längden får vi en smal ovansida och en bred undersida. Och den skarpa kanten mellan undersida och kant klarar mördarsnigeln inte. Den ramlar ner. Skulle den forcera den första regeln väntar ytterligare en likadan regel.

Lådan runt högbädden byggs av en enkel gjutskiva plus diverse reglar. Lådan ställs på marken, fodras eventuellt med fiberduk och fylls med jord.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: En drivbänk kickstartar köksträdgården

Komplett bygginstruktion

I artikeln finner du en komplett instruktion för hur du bygger din egen högbädd med snigelkant.

Reglarna på HÖGBÄDDENS utsida har sneda undersidor vassa kanterna som gör det svårt för MÖRDARsniglar att ta sig förbi.

Reglarna på HÖGBÄDDENS utsida har sneda undersidor vassa kanterna som gör det svårt för MÖRDARsniglar att ta sig förbi.