Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Högbädden är så lätt att bygga att alla kan vara med.

Högbädden är så lätt att bygga att alla kan vara med.

Det är inte svårt att bygga en högbädd. Och denna högbädd är kanske den enklaste. När du har byggt två identiska sidor, sätter du ihop dem med brädor, fyller jord i ramen och voila! Sedan kan du plantera blommor och grönsaker. En högbädd är en flexibel konstruktion, och du bestämmer själv hur stor och hur hög den ska vara. Det samma gäller materialen. Lärkträ, ädelträ och komposit är lämpliga till högbäddar.

Längre växtsäsong med högbädd

En högbädd förlänger tiden du kan njuta av grönt i trädgården. Det beror på att jorden är varmare i en högbädd. Den är också lättare att hålla frostfri, och därmed är du garanterad en längre säsong.

Vill du se fler typer av högbäddar? Här har vi samlat alla våra gör-det-självbeskrivningar till högbäddar.

Så bygger du högbädden

Konstruktionen är mycket enkel. När du bara ser till att det det blir samma avstånd mellan alla brädor kan det inte gå fel. Den kostar ca 2 500 kr att bygga. Den går att göra billigare, om du använder tryckimpregnerat virke. Men vill du ha grönsaker i högbädden ska du ha plast mellan trä och jord. Det beror på att tryckimpregnerat trä är behandlat med kemikalier som inte ska komma i direkt kontakt med jord, där det planteras ätbara växter.

I gör-det-självbeskrivningen visar vi steg för steg hur du:

  • sågar träet och sätter ihop sidorna
  • sätter ihop de två sidorna
  • monterar botten med fiberduk
  • väljer rätt jord.