Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Plantebord

Planteringsbordet är som en liten verkstad för trädgårdsmästaren där allt har sina fasta platser. Hyllan under bordet är perfekt till förvaring av jord och krukor.

Om du tycker att det är trevligt att plantera om växter, sätta skott och liknande så behöver du ett arbetsbord. Ditt planteringsbord ska vara så högt att du inte anstränger ryggen när du arbetar vid det och det ska tåla jord och smuts, så att du inte hela tiden måste tvätta av det.

Du kan lätt snickra ett sådant bord och här visar vi hur du gör ett starkt och stabilt bord för 400–500 kr.

Som bänkskiva har vi valt betongplattor på 30 x 60 cm. De är cirka 6 cm tjocka så de tål det mesta. Plattorna är dessutom billiga.

Planteringsbord med gott om plats

Planteringsbordet har en ganska stor arbetsyta för att det ska vara lätt att plantera om från kruka till kruka. Tack vare de två hyllorna så har du plats för extra krukor och på sidan av bordet finns krokar för diverse redskap som du kan behöva under arbetet. Under arbetsytan finns en stor hylla och där kan du lägga påsar med jord och annat skrymmande till arbetet.

Stora krukor är tämligen tunga och därför har vi försett bordet med en extra arbetsyta. Den sitter på sidan av bordet och så lågt att du lätt kan lyfta upp de tunga krukorna på det ”lilla” arbetsbordet.

Till stommen används kraftiga reglar (ev. tryckimpregnerade) som stryks med olja och utelasyr för att hålla länge.

I bygginstruktionen visar vi dig steg för steg hur du bygger det smarta planteringsbordet. Du kan bland annat se hur planteringsbordets ram sågas ut och monteras, och dessutom hur du fäster hyllorna så att de håller för stora, tunga krukor.