Intro
Instruktion
01
Underlaget görs färdigt
2
Steg
Våra gabioner ska sättas som ett alternativ till mur runt om trädäcket. Vi behöver ta bort några plattor för att göra plats för gabionerna. De låga ska stå på marken och de höga ska fästas med metallstolpar som grävs ner i marken.
Hålen grävs ner till frostfritt djup (minst 90 cm).
Plattorna tas bort. Det kan vara svårt att få bort plattorna när de legat där i många år. Det gäller att få fogarna att släppa och lirka plattorna från varandra.
02
Montera gabionerna
8
Steg
Gabionerna levereras som enkla byggsatser, där fyra sidor sätts ihop med en botten och en topp. Toppen monteras sist, när korgen är full med sten. Vi använder ett system där delarna binds ihop med trådspiraler som skruvar sig och ger starka och solida skarvar.
Det kan vara en fördel att två arbetar tillsammans, om det handlar om längre gabionkorgar.
En sida och en gavel fästs ihop. Spiralen skruvas samman uppifrån och ner. Den skruvas med handkraft, och den binder ihop de två metallnäten.
Ännu en sida sätts fast. Fortsätt på samma sätt med de andra sidorna och gavlarna. Du lär dig snabbt.
Gabionen kapas. Våra gabioner ska anpassas till trädäcket. Därför är det nödvändigt att förkorta burarna. Det gör vi med en vinkelslip.
Montera stolpar till den höga gabionen. Det följer med beslag som gör det enkelt att montera stolparna med skruvar på den höga gabionen.
De höga gabionerna sätts ihop. Vi ska ha en smal, hög gabion, och vi har köpt en speciell variant där sida och gavel har svetsats ihop.
03
Gabionerna ställs på plats
10
Steg
När burarna än monterade kan de ställas på plats längs trädäcket. Vi började med att ta bort plattorna för att göra plats för gabionerna. Vi spänner upp murarsnöre, så att vi är säkra på att burarna kommer att stå helt jämnt. Vi gjuter fast de höga gabionerna med betong och till sist fyller vi hålen med bärlager.
Hålen fylls. Vi har grävt 90 cm djupa hål (frostfritt djup). Vi fyller på med 30 cm bärlager och packar så att vi får en stabil grund.
En platta läggs i hålet. Vi lägger också en platta i hålet, ovanpå bärlagret, som stolpen kan stå på.
Stabilisera burarna. När gabionen är på plats stabiliseras den, så att vi kan hälla betong i hålet, runtom stolparna.
Hålet fylls med betong. Ett lager på ca 20 cm betong är tillräckligt. Vänta med att ta bort stabiliseringen tills betongen härdat, efter ca ett dygn.
Toppen måste anpassas. Här kommer en stolpe till ett utetak i vägen, så med vinkelslipen måste vi göra några anpassningar, så att toppen passar.
Resterande gabioner ställs fram. Vi monterade ihop dem på gräsmattan och nu flyttar vi över dem till uteplatsen. Man ska vara två för att bära dem.
04
Stenarna läggs i
3
Steg
Nu är gabionerna på plats och det är dags för den roliga men också tunga delen av arbetet: Nu är det nämligen dags att fylla burarna.
Vi har fått levererat ett vagnslass med sten, och nu börjar slitgörat. Det är särskilt svårt att fylla de höga gabionkorgarna, då det är högt upp och de är smala. Det kan kräva lite justering med en hammare för att få alla stenarna på plats mellan korgarna. Därefter ska stenarna sköljas, och så är gabionerna färdiga.
Gabionerna fylls med en hink. Det tar lång tid att fylla dem med handkraft. Det är högt upp, när de höga gabionerna ska fyllas.
Material
- Monterbara gabioner
- Sten att fylla med
- Betong för gjutning av stolpar
- Metallstolpar till höga gabioner
- Plattor att ställa gabionerna på
Tidsförbrukning
En helg med tungt slitgöra.
Pris
Priset för det här projektet sprang upp i ca 1.500 kr per meter.
Svårighetsgrad
Gabionerna är inte svåra att bygga, men det är tungt och hårt arbete.
Tips & Tricks
Gabioner används till mycket
Man kan göra många olika projekt med gabioner, och stilen kan varieras mycket beroende på hur stora stenar du väljer. Vi har valt att använda relativt små stenar, och vi hade fått en helt annan effekt om vi hade valt stora gatstenar.
Här nedan kan du se några olika exempel.