Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Drömmen är att sitta i trädgården omgiven av luftiga väggar där klätterväxter av olika slag flätas in i varandra. De ger både lä och lite skugga, men väggarna är fortfarande så öppna att man kan njuta av trädgården. Och det öppna taket ger fin utsikt mot de drivande molnen och stjärnorna.

Även den stomme som bär de gröna väggarna och det öppna taket får gärna vara spännande och elegant.

I lusthuset är väggarna ytterst enkla och består av åtta stolpar som hålls ihop av ett vågrätt hammarband. Mellan några stolpar sitter nät, så att klätterväxterna har något att klättra på och som ger konstruktionen styvhet och stadga.

Taket är också lite speciellt – det saknas. I stället har vi valt en öppen lösning med åtta takstolar, som vilar på hammarbanden och möts upptill på en hängande stödregel mitt ovanför rummet. Det innebär att vi har hoppat över den vanliga underramen och i stället stagat stödregeln med snedställda reglar. Lösningen ser svår ut, men den är enkel om du följer våra beskrivningar.

Ladda ner artikeln med den gröna knappen överst till höger och få hela vägledningen till hur du bygger det organiska lusthuset och samtidigt får en gigantisk spaljé i trädgården.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett härligt lusthus