Bygg in bänken i odlingslådan

Bygger du den här vinklade odlingslådan med en liten inbyggd bänk så förenar du nytta med nöje. Hela konstruktionen består av bara två virkesdimensioner så det är bara att sätta igång. Lycka till!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
4.000 kronor
Bygg in bänken i odlingslådan

Det får plats cirka 1 m³ jord i lådan. Du kan spara hälften genom att lägga lecakulor i botten. Kom ihåg att lägga fiberduk ovanpå så att jorden inte försvinner.

Intro

En odlingslåda i trädgården är både snygg och praktisk på många sätt. Du kan t ex använda din odlingslåda som köksträdgård eller som en rumsavdelare i trädgården. Du kan också bygga din odlingslåda med integrerad bänk. På så sätt förenar du nytta med nöje.

I den här byggbeskrivningen visar vi hur du bygger in bänken i din odlingslåda.

I byggbeskrivningen får du:

 • Ritning
 • Video
 • Noggrann steg-för-steg-beskrivning
 • Komplett materiallista

Instruktion

01
Montera ihop lådan 7 Steg

Börja med själva odlingslådan. Först sätts de två gavlarna ihop, så att brädorna sticker ut en brädtjocklek över kanterna. Därefter fortsätter du att skruva på den nedersta brädan hela vägen runt.

Brädorna fästs i lodräta stolpar med två skruvar i varje stolpe. Skruvarna försänks, så att de kommer i höjd med brädan.

1

Börja med den smala gaveln. Fäst först en “kant” på arbetsbordet, så att du har något att stötta sidstyckena (A) mot när de skruvas fast i stolparna (N). Ha ca 9 mm luft mellan sidstyckena.

2

Fortsätt med den L-formade gaveln. Åter läggs stolparna (N) upp på högkant. Den smala sidan ska inte ha någon stolpe. Här monteras i stället sitsstödet (P).

3

Nu byggs den invändiga hörnstolpen. Den består av tre stolpar (N) som skruvas ihop till ett stort L. På så sätt får brädorna ett rejält och stabilt underlag inne i hörnet.

4

Börja på själva bottenramen. Spänn fast de nedersta brädorna vid gavelstolparna (N) med skruvtvingar innan du skruvar fast dem. Då är det lätt att justera konstruktionen, så att vinklarna blir exakt 90 grader.

5

Skruva fast bottenramen runt om. Nu ska stommen helst se ut så här, och det är dags för montering av sidstyckena. Använd distansklossar mellan brädorna, så att de blir parallella och passar hela vägen runt.

6

Håll fast brädorna med tvingar medan du skruvar. Det gör att sidstyckena kan sättas kloss till de ändar som sticker ut på gaveln. Då blir konstruktionen stabil.

7

Montera extra stolpar (N) mitt på de långa sidstyckena (E) och (F). De ser till att de långa sidstyckena inte ger efter för trycket från jorden som du till sist ska hälla i lådan.

02
Montering av bänken 5 Steg

1

Montera bänkstolpar (P) och invändiga bänkgavlar (G) på lådans insida. De ska sticka ut en brädtjocklek, så att det finns plats för en brädstump som avslutning som täcker över främre stolpen.

2

På motsatta sidan skruvas också bänkstolpar (P) fast. Här sätts dock bänkklossar (H och J) bakom, de är lika tjocka som brädorna. Därefter skruvas tre sidstycken (G) fast på stolparna.

3

Första sitsbrädan (D) skruvas fast och ett sitsstöd (L) hålls fast mitt på med en skruvtving innan den fästs. Fortsätt med de resterande sitsbrädorna. Tänk på att de skruvas ner i kanten på sidstyckena (G).

4

Till sist skruvas det längsgående sitsstödet (K) fast. Borra och skruva ner genom sitsbrädorna och håll fast stödet med tvingar innan du borrar. Borra och skruva också in i sitsstödet (L) från framsidan.

5

När de sista avslutningsbitarna är fastskruvade ser resultatet ut så här. Nu kan du välja att måla eller olja in allt trä.

03
Fodring av lådan 3 Steg

1

Odlingslådan ska tätas så att jorden stannar kvar i lådan och inte förstör träet. Köp en bra dräneringsmatta och fäst den med en häftpistol. Sätt inte fast något på botten, eftersom vattnet ska kunna rinna ut.

2

Skär av mattan i höjd med odlingslådans ovankant. Det gör du enkelt med en vass hobbykniv.

3

Skruva till sist fast den övre ramen (M) runt hela odlingslådan. Det ger en fin avslutning och ser dessutom till att regn inte tränger in i ändträet. Brädorna sågas diagonalt, i 45 grader, i hörnen.

Material

19 x 150 mm hyvlade brädor:

 • 7 sidstycken (A) à 50 cm
 • 3 sidstycken (B) à 96 cm
 • 5 sidstycken (C) à 118,1 cm
 • 8 sitsbrädor (D) à 120 cm
 • 5 sidstycken (E) à 166,4 cm
 • 5 sidstycken (F) à 168,2 cm
 • 6 bänkgavlar (G) à 46 cm
 • 6 bänkklossar (H) à 6,3 cm
 • 3 bänkklossar (J) à 4,5 cm

19 x 150 mm hyvlade brädor, kapade till 19 x 75 mm:

 • 1 sitsstöd (K), 98,6 cm
 • 1 sitsstöd (L), 42 cm
 • 6 delar till övre ramen (M), totalt cirka 6,6 meter

70 x 145 mm hyvlade reglar:

 • 10 stolpar (N) à 78,6 cm
 • 4 bänkstolpar (P) à 46,8 cm

Dessutom:

 • Dräneringsmatta till fodring av lådan, cirka 7 meter
 • Utomhusskruvar

Specialverktyg

 • Borrstativ
 • Borr med försänkning
 • Häftpistol

Tidsförbrukning

3-4 dagar.

Pris

Ca 4.000 kronor.

Svårighetsgrad

Inte särskilt svårt, men stabiliteten beror på precisionen när du sågar, borrar och monterar.

Ritning

Multimedia

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

Rätt längd på spik och skruvar

Video

Tips & Tricks

Borra alla skruvhål på en gång

Börja med att såga till alla delar på längden. Därefter börjar du markera för skruvhålen. De ska placeras så att skruvarna hamnar mitt i de lodräta stolparna. Borra och försänk hålen i samma arbetsmoment med ett specialborr med försänkare. Använd helst ett borrstativ. Då går det lätt att styra borret och hålen blir exakt likadana.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Odlingslåda