Mobil utedusch

Bygg en snygg utedusch som du lätt och snabbt kan placera på ditt favoritställe på trädäcket eller flytta runt i jakt på solen. Den är billig, rolig och enkel att bygga! Vi ger dig receptet på det hela, så det är bara att sätta igång projektet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
2.500 kronor

Intro

En utedusch behöver varken vara permanent, komplicerad eller dyr. Vi visar hur du kan göra en mysig liten duschhörna som enkelt kan flyttas runt i trädgården eller på trädäcket.

Vattnet till uteduschen får du från trädgårdsslangen, så du behöver inte tänka på nya och dyra VVS-installationer. Konstruktionen är enkel, så om du t ex vill använda överblivna material från tidigare projekt så har du chansen här. Du kan även bara följa vår materiallista och köpa allt som behövs på byggmarknaden.

Duschhörnet kan enkelt flyttas och vändas.

Smart och enkel anslutning till trädgårdsslangen.

Stolphatten skyddar ändträet och ger stolpen en fin avslutning.

Det här projektet kräver inte någon stor maskinpark - du kommer faktiskt riktigt långt med en handsåg, en hammare och en skruvdragare. Det finns ändå en handfull olika tips och tricks som vi gärna vill visa dig och som du nog kan sätta värde på att känna till innan du sätter i gång.

I den här byggbeskrivningen får du:

  • Steg-för-steg-beskrivning
  • Ritning
  • Komplett materiallista
  • Video

Instruktion

01
Bygg de två sidoramarna 2 Steg

Första steget är att bygga de två sidoramarna, innan de senare skruvas fast på stolparna.

Om du väljer att spika på panelen, använder du runda galvaniserade spik med liten diameter, t ex 1,8 x 40 mm. Håll dig minst 25 mm från ändträet. Vill du hellre skruva på panelbrädorna, kom ihåg att förborra. Annars är risken bara att träet spricker.

1

Börja med att markera på de stående läkten (D). Om panelbrädan är 95 mm bred och avståndet mellan brädorna är 5 mm, som här, så ska markeringar göras var 100 mm på läkten för att få rätt indelning.

2

Montera den första, mittersta och sista panelbrädan (B). Fyll därefter på med brädor mellan dem. Se till att spika eller skruva fast brädan minst 25 mm från ändträet, så att det inte spricker.

02
Sätt sidoramarna på stolpar 8 Steg

När du har byggt båda sidoramarna av läkt och panelbrädor är det en bra idé att måla både dem och stolparna innan du börjar sätta ihop delarna. På så sätt är du säker på att få ett snyggt resultat med skarpa färgkanter.

När färgen har torkat skruvar du fast sidorna på stolparna och monterar själva duschen.

1

Måla sidoramarna, stolparna och överliggaren (C)med heltäckande träskyddsfärg. När färgen har torkat kan du gå vidare med projektet.

2

Lägg den första sidan och stolparna (A) på en jämn yta när du ska sätta ihop delarna. Använd eventuellt tvingar för att hålla ihop det hela medan du skruvar. Kom ihåg att förborra!

3

Nästa sidoram placeras lodrätt på stolpen (A)och skruvas fast. Utsidan av sidoramen (B) och stolpen (A) ska ligga jämnt.

4

Nu ska den sista stolpen (A) monteras. Åter ska utsidan av ramen och stolpen ligga jämnt med varandra.

5

Som avslutning överst monteras överliggaren (C) ovanpå de stående ramläkten (D). Förborra innan du skruvar fast med 4 x 40 mm skruv.

6

Sätt duschstången mitt på sidoramen. Ett bra tips är att sätta den så högt som möjligt.

7

Skruva kopplingen till vattenslangen på duschmunstycket.

8

När kopplingen har monterats på duschmunstycket kan du enkelt koppla på vattenslangen.

03
Få de sista små detaljerna på plats 2 Steg

Din nya, snygga utedusch är färdig och nästan klar att användas. Nu kan du göra de sista detaljerna, som exempelvis att skruva fast trädgårdsslangen med kabelmärlor och sätta en skyddande stolphatt överst på stolparna.

Har du tänkt att uteduschen ska stå permanent på trädäcket kan du fundera på att sätta ett par stabiliserande vinkelbeslag på stolparna. Kom ihåg att vattnet ska kunna rinna av trädäcket. Alternativt kan trallbrädorna skyddas med en plastbalja och en avrinning.

1

Fäst trädgårdsslangen med kabelmärlor. Se till att använda märlor som antingen är galvaniserade eller är gjorda av plast.

2

Sätt en stolphatt överst på alla tre stolparna. På så sätt ser du till att regnvatten och dagg med tiden inte tränger in i träet och förstör stolparna.

Material

Stolpar (A):
• 3 stolpar, 70 x 70 mm à 175 cm

Panelbrädor (B):
• 32 brädor, 20 x 95 mm à 80 cm

Överliggare (C):
• 2 brädor, 20 x 68 mm à 80 cm

Stående ramlister (D):
• 4 läkt, 20 x 45 mm à 159,5 cm

Dessutom:
• Skruv: 4,0 x 40 mm och 5,0 x 60 mm
• 3 stolphattar, 70 x 70 mm
• Galvaniserade kabelmärlor
• Heltäckande träskyddsfärg
• Duschmunstycke med stång
• Slangkopplingar

Tidsförbrukning

2 dagar inklusive torktid

Pris

2.500 kronor

Svårighetsgrad

Här är ganska få material som är enkla att bygga med. Ett bra nybörjarprojekt!

Ritning

Multimedia

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

Stoppkloss för kapsågen

Video

Rätt längd på spik och skruvar

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgården