Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Din gräsmatta behöver luft

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Gräset i många trädgårdar trivs inte och orsaken är först och främst att det håller på att kvävas! Och rötterna får extra svårt att skaffa luft om du använder bioklippning. Då är lösningen att du tar bort det kvävande avklippta gräset – antingen med en räfsa eller en maskin.

Det kan se upprivet ut där mossrivaren eller vertikalskäraren har haft framfart. Men gräset växer snabbt upp igen med förnyad styrka.

En av grundförutsättningarna för en stark och frisk gräsmatta är att rötterna får luft. Det är något som många missar, vilket leder till att delar av gräsmattan långsamt kvävs.

Rötterna måste kunna andas

Så småningom samlas det en matta av visset gräs och andra växtdelar mellan och ovanpå grässtråna.

Det är i princip något bra, eftersom ”mattan” förvandlas till näring, samtidigt som den gör det svårt för ogräs att trivas och medverkar till att hålla jorden fuktig. MEN – blir mattan för tjock får gräset svårt att andas och nytt gräs måste kämpa för att komma upp.

Det ger tyvärr också bra förutsättningar för mossa. Därför bör du med jämna mellanrum räfsa gräsmattan ordentligt så att överflödigt växtmaterial tas bort.

Gör luftkanaler i gräsmattan

Om jorden är tung och full av lera kan det dessutom vara bra att perforera ytan. Det gör du enklast genom att gå flera vändor på gräsmattan samtidigt som du sticker hål med en grep på cirka var 30:e cm.

Gör gräsmattan starkare med vertikalskärare

Men du kan också välja en maskinell lösning och köra fram och tillbaka med en vertikalskärare. De roterande runda knivarna skär ett antal spår i marken och ger på så sätt luftpassage ner till rötterna.

LÄS OCKSÅ: Test av vertikalskarare

En sådan lösning är den bästa om du har återkommande problem med mossa för att några träd ger skugga på gräset, om jorden är sur, om du bioklipper mycket eller för att du inte har spridit ut tillräckligt med gödsel eller kalk.

Det finns inga växter som tycker om en mycket kompakt jord, och det gör heller inte gräs. Hålen gynnar rötterna, som kan söka sig djupare och på så sätt får du en robust matta.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka