Rullgräs anlägg gräsmatta

Snabb gräsmatta: När rullgräset är lagt tar det bara två–tre veckor innan du kan gå på din nya gräsmatta.

Det krävs rejält med tålamod att så en ny gräsmatta. Det tar lång tid innan fröna gror – och risken finns att fåglarna har ätit de flesta innan dess. När gräset väl har börjat gro behöver det lugn och ro för att uppnå tillräcklig styrka för att kunna användas som gräsmatta.

Har du inte tid att titta på när gräset gror är gräs på rulle ett utmärkt alternativ till gräsfrön. Det är framställt av ett företag som har klarat av det hårda arbetet med att så, gödsla och gro, så att du kan lägga ut en färdig gräsmatta direkt i trädgården.

Så här arbetar du med gräs på rulle

Förarbetet är detsamma oavsett om du ska lägga ut gräsrullar eller så en gräsmatta. Jorden måste grävas igenom, stenar och rotogräs ska tas bort, marken ska planas ut – till exempel genom att dra en pall över marken – och lufta jorden.

Fördelen med gräs på rulle är att du kan använda gräsmattan tidigare. Redan efter två–tre veckor kan du gå på den nya gräsmattan. Och ett par veckor senare är den redo för lek och bollspel.

Rullgräs anlägg gräsmatta

Gräsrullen skärs enkelt till med en kniv.

Gräset rullas ut och banorna av gräs läggs tätt intill varandra. Fogarna mellan ändarna på två rullar lägg så att de överlappar varandra och i förband (som tegelstenar i en mur).

LÄS OCKSÅ: När ska gräset klippas?

Gräsrullarna får inte sträckas ut – de kommer bara att dra ihop sig igen och då blir det hål i din gräsmatta. När hela ytan är täckt ska gräsmattan vältas och vattnas.

Gräs på rulle fås på beställning

Gräsrullar levereras på pallar. Oavsett återförsäljare är det skurna av samma sorts maskin, så de har alla samma längd och bredd. En rulle är:

  • 40 cm bred
  • 2,5 meter lång
  • 1,5-2,5 cm hög
  • Väger 20–25 kilo
Rullgräs anlägg gräsmatta

En rulle innehåller alltså gräs till en kvadratmeter. Varje pass innehåller rullgräs till 50–60 kvadratmeter.

Gräsrullar beställer man vanligtvis på internet. Du får dock räkna med flera dagars leveranstid, eftersom gräset först måste skäras till efter att din order har mottagits. Det är ingen större skillnad på pris och kvalitet mellan olika leverantörer.