Sticklingsförökning av bärbuskar

Det är mycket enkelt att få fler bärbuskar om du har möjlighet att ta ett par sticklingar från en äldre buske. Du behöver några friska, unga skott. Klipp helst av dem så att de är cirka 20 centimeter långa.

Fyll sedan en kruka med fuktig jord. Den får gärna vara ganska djup.Sedan sticker du ner sticklingarna i jorden, så djupt de kan komma. Här är krukan inte djupare än att Maren kan klippa två sticklingar av den ena biten.

Du ska naturligtvis sätta sticklingarna i jorden så att de växer i samma riktning som busken.Det ska bara sticka upp en liten bit med knopp. I annat fall klipper du av toppen – precis ovanför en knopp. Packa sedan in krukorna i en genomskinlig plastpåse.

Den bevarar fukten utan att bli för varm i solen. Sticklingarna ska nu stå på ett ställe där de kan få lite ljus men också lite skugga. Här får de stå under ett körsbärsträd.

Tre veckor senare har knopparna redan börjat växa. På några är det till och med blommor på väg. Men det är bättre att sticklingarna använder sin kraft till att bilda ett bra rotsystem än att blomma. Så Maren knipsar av blomknopparna med det samma.

Krukorna får fortsätta stå i plastpåsen men påsen behöver inte längre tillslutas. Tre månader senare är sticklingarna omplanterade i varsin kruka.

Det är på väg, men det dröjer ännu ett par säsonger innan man kan räkna med att plantorna ger bär. I den stora krukan finns sticklingar från det sista året. Det har växt fint och med tiden blivit knappt en meter höga.

Maren har därför klippt ner dem för att få dem att förgrena sig ytterligare från botten. De här sticklingarna ska nu bara få stå i solen. Tills nästa år kommer de vara klara för att bli utplanterade i trädgården.

Du behöver inte sätta plantan i en kruka, det går bra att sätta sticklingarna direkt i jorden, t ex i köksträdgården. Har du ett jordgubbsland är det också mycket lätt att få nya plantor från dem du redan har i förväg.

Och det kan vara en bra investering eftersom jordgubbsplantor helst inte ska växa på samma ställe mer än tre år i rad. Det optimala är därför att plantera ett nytt litet stycke med jordgubbsplantor varje år så att du fortlöpande förnyar och flyttar ditt jordgubbsland.

Jordgubbar förökar sig med hjälp av utlöpare - revor. När revorna slår rot har man en ny jordgubbsplanta. När du ska ta sticklingar klipper du bara av revorna.

Man kan se att den här redan har börjat bilda rötter. Stick sedan ner den lilla plantan i en kruka med fuktig jord. Hitills har revan fått vatten genom moderplantans stjälk. I krukan ska den bilda ett eget rotsystem. Det är därför viktigt att jorden hålls fuktig.

Maren har sparat lådorna som hon köpte de första jordgubbsplantorna i. Nu fyller hon dem bara med nya revplantor Nu ska lådorna ska stå i halvskugga. För att hålla dem fuktiga och inte allt för varma packar hon in dem i vita plastpåsar.

Titta till dem då och då och se till så att jorden är fuktig. När plantorna börjar växa är det ett tecken på att de har bildat ett eget rotsystem. Då ska du ta bort plasten.

Nu har sticklingarna blivit 6 veckor gamla. Flera av dem växer fint medan andra inte riktigt har satt fart än. Om du har plats kan du plantera ut dem i trädgården redan nu, men de kan också stå i lådorna utomhus tills nästa vår.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgården