De bruna papperspåsarna innehåller olika ekologiska gröngödslingsfrön. Här har vi till exempel frön av råg och luddvicker som säkert klarar en säsong till. Inga påsar är märkta. Maren har många års erfarenhet, så hon kan lyckligtvis se någorlunda vad det är för sorts frön.

För att hålla ordning skriver hon namnet på påsarna.Hon noterar i ett block vad det är för frön hon har liggande, eftersom hon kommer att vilja plantera olika sorters gröngödsling i den lilla köksträdgården när de olika grödorna skördats.

Maren och hennes man har tillstånd att odla och sälja ekologiska växter. Och myndigheterna ställer stränga krav på en ekologisk produktion. Därför använder hon så långt det går ekologiska frön i sin egen trädgård. Men det kan vara svårt att hitta ekologiska frön i handeln om man inte vet var man ska leta.

Maren använder ofta internet, och köper gärna hem frön från utländska leverantörer. Om det låter för omständligt – använd bara de frön som finns tillgängliga i handeln.

Det är nämligen i första hand odlingsmetoden som är avgörande, om du inte vill kunna sälja dina växter med ekologisk märkning, vill säga. Och om dina odlingsmetoder följer ekologiska principer kommer dina växter också att vara ekologiska, även om du använder icke-ekologiska frön.

Det går också att skörda egna frön från de växter du har i trädgården. Det gör Maren här, efter att toppen på en persiljeplanta som blommade förra säsongen, fått torka i fönstret. Skörda fröna genom att skaka plantorna över en behållare.

Var uppmärksam på att de frön som sitter överst i toppen oftast är de bästa, och mest växtdugliga. Här hänger växten väl att märka upp och ner, så det är fröna närmast fönsterkarmen som är de bästa. Slutligen samlar hon fröna i ett kaffefilter.

Då suger filtret ut den sista fukten ur fröna, om de nu inte skulle vara helt torra. Maren använder internet och olika frökataloger som hon beställt via posten när hon ska hitta rätt frön.

Hon tar självklart hänsyn till familjens önskemål och behov av frukt och grönt när hon beställer frön. Och samtidigt väljer hon alltid de mest robusta sorter som finns att tillgå.

Det är inte alltid man kan läsa sig till vad som gäller om man beställer via katalog eller internet, men köper du fröna på en plantskola kan du alltid fråga dig fram.