Här har vi en hink full med gräsklipp. Det kan hon med fördel använda i köksträdgården. Bönorna får glädje av klippet. De mår nämligen bäst om de inte torkar ut för mycket. Och för att dämpa avdunstningen sprider Maren gräsklippet längs bönraden. Gräset hjälper till att hålla kvar fukten i marken.

Det spelar ingen roll att gräset är lite torrt. Men var uppmärksam på att det inte finns för mycket ogräsfrön i gräsklippet. Räcker inte gräsklippet kan du lägga på ett lager kompost. Det har samma effekt. När jorden täcks på det här sättet sker avdunstningen långsammare.

Det betyder att plantorna klarar sig med mindre vatten än annars. Du kan också minimera vattenförbrukningen genom att använda dig av droppbevattning i trädgården. Den här slangen är perforerad med hål överallt, så att vattnet kan droppa ur den lugnt och stilla. Det gör gott utan någon större avdunstning.

Den här slangen är ganska styv och kan vara svår att arbeta med. Så Maren gör den först mjuk genom att doppa ena änden i varmt vatten så att den blir lättare att böja. Först sätter hon en klämma runt slangen, som är igenproppad i ena änden.

Den andra änden förses med en koppling som fungerar ihop med en vanlig vattenkoppling. Så lägger hon ut droppslangen i sin nyanlagda perennrabatt. Slangen ska läggas ut så att den ligger runt alla plantor i bädden. Slangen förankras med en vanlig tältpinne.

Man måste självklart vara lite försiktig när man lägger ut slangen, så att plantorna inte skadas. Nu är slangen på plats och kopplad till kranen.

När Maren släpper på vattnet droppar det direkt ner på de plantor som behöver dricka och avdunstningen blir minimal. På det här sättet sparar hon riktigt många liter vatten under säsongen.