Det är krusbärsstekelns larver som är på vift. De äter helt enkelt krusbärsbuskens blad. Och de kan sätta i sig en hel buske på några få dagar. Oftast angriper de buskens nedre grenar först. Så är också fallet här. Ett lättare angrepp betyder inte så mycket.

På en helt avlövad buske kommer däremot bären att snabbmogna och utbytet nästa säsong blir väsentligt mycket lägre. Maren avlägsnar därför alla larver omedelbart. Hon ser noga efter så att det inte gömmer sig larver på bladen.

Det är svårt att helt undgå krusbärsstekelns larver. Men många fåglar tycker om dem. Om förhållandena är goda för småfåglar i trädgården kan du kanske slippa larverna. Se till att det finns en fågelholk eller två för mesar och bofinkar.

Det finns också olika parasitsteklar som kan angripa larverna. En trädgård med många olika växter drar till sig såna nyttodjur, så variation i växturvalet är ännu en förebyggande åtgärd. Fångsten i dag blev sju stekellarver.

LÄS OCKSÅ: Långsprötad silverfisk är det nya skadedjuret i Sverige

Det finns bara ett sätt att bli av med dem – döda dem. Även på gårdsplanen förekommer det larver. Här är det en indiankrasse som uppvisar små gula prickar på ett av de karakteristiska platta bladen. Det är kålfjärilens verk.

Den har lagt sina ägg på bladet. Indiankrasse är en god sommarväxt. Och kålfjärilens larver tycker mycket om smaken. Larverna älskar att äta de fina bladen.

Men de här äggen får aldrig chansen att bli något, för Maren mosar dem direkt. Och den närmaste tiden kommer hon att hålla ett fortsatt öga på plantan.