Trädet är ett av de sista att blomma, mitt i sommaren, och det tycker bina om. Trädet hör till familjen ärtväxter och samlar kväve ur luften. Det skuggar inte omgivningen särskilt mycket, utan ger i stället både ljus och näring till grannväxterna.

Virke från en robinia passar mycket bra i trädgården där man annars skulle ha använt miljöskadligt tryckimpregnerat trä.Virket är vad man kallar självimpregnerande, precis som thuja, lärkträ och douglasgran. Dessa träslag innehåller ämnen som dämpar den biologiska nedbrytningsprocessen.

De är därför osedvanligt hållbara.I den här trädgården är till exempel tomaternas planteringslådor tillverkade av robinia. Men även alla stolpar är av samma virke. Både i köksträdgårdsavdelningen och i det nyanlagda rishägnet. Dessa stolpar klarar nämligen markkontakt bättre än alla andra träslag.

Undersökningar visar att robinia faktiskt klarar över 30 års direkt markkontakt. Som jämförelse kan nämnas att ekträ bara klarar upp till 25 år i marken. Robinia kallas också för falsk akacia (pseudoakacia).

Trädet kommer från Centralamerika och introducerades i Europa för omkring 400 år sedan. De största odlingarna av robinia finns i Ungern. Robinia anses inte vara utrotningshotat på något sätt och det är därför ett bra och mycket bärkraftigt val i den ekologiska trädgården.