Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dölj sopkärlet i ett snyggt skåp

Skriv ut Spara artikel

Har du någon gång sett ett snyggt sopkärl? Det har inte vi så därför presenterar vi ett enkelt men elegant skåp som döljer det fula kärlet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.500 kronor
Dölj sopkärlet i ett snyggt skåp

Intro

Har du tröttnat på att det första dina gäster ser på väg till ytterdörren är ett fult sopkärl? Snickra då ett skåp till kärlet så att det inte syns. Här använder vi runda stolpar som sidor. De är rätt dyra, cirka 35 kr/st, på byggvaruhus, men kan ibland köpas billigare på Internet.

Välj ev. annars profilerade, stående brädor till sidorna. Har du flera sopkärl kan du bygga skåpet dubbelt så stort. Om du vill kan du måla skåpet eller behandla det med utelasyr.

Före
Man kan inte påstå att det gröna sopkärlet är snyggt eller en prydnad. Och ändå tvingar kommunen oss att sätta det vid infarten …

Efter
Har du någon gång sett ett snyggt sopkärl? Det har inte vi så därför presenterar vi ett enkelt men elegant skåp som döljer det fula kärlet.

Instruktion

Börja med sidorna

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Det första du ska göra är att mäta kärlet (tunnan eller behållaren) för att kunna snickra ett skåp som passar i storlek. Gör inte skåpet för litet. Det ska vara lätt att dra ut och köra in kärlet i det.

2

Korta av stolparna så att de passar i storlek till kärlet. Spänn ihop dem med vävtejp och borra 4 mm hål upptill och nertill i varje stolpe. Förskjut hålen några centimeter i varannan stolpe.

3

Skruva ihop stolparna med varandra. Om du lägger dem på en skiva med vinkelräta hörn så går det lättare. Spänn fast den första stolpen längs kanten å skivan och skruva fast nästa stolpe i den från sidan - genom hålen.

4

Nu har den ena sidan satts ihop. Stolparna A på varje sidan har sågats några centimeter längre än de övriga B och kan därför fungera som ”ben”.

5

Lägg en tvärbräda C längst upp på sidan. Den placeras en brädtjocklek från stolparnas kortändar och lika långt från sidorna. Använd ett par brädbitar när du kollar placeringen. Fäst brädan med 4 x 40 mm skruvar i varannan stolpe.

6

Fäst sidobrädorna E vinkelrätt mellan de två tvärbrädorna en brädas tjocklek från kanten på sidostolparna A. Använd 4 x 40 mm skruvar på cirka var 20:e cm. Den andra skåpsidan förses med endast en sidobräda för att gångjärnen ska få plats.

Dörr och lock

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

När du är klar med de två sidorna till skåpet fortsätter du med dörren och locket, som görs av brädor. Det är lättast att fördela luften mellan brädorna till locket om du lägger dem ovanpå en av sidorna. Då får du automatiskt längden på två av lockets sidor.

När du sätter ihop dörren är det bäst att lägga brädorna på en vinkelrät skiva, för då blir det lätt att få dörren vinkelrät. Brädorna i både dörr och lock fästs på spikbrädor.

Dörren ska också förses med en sned-sträva så att den inte hänger snett.

1

Brädorna J till locket sågas till i längd och läggs sedan längs ovansidan på den ena skåpsidan. Fördela brädorna så att det blir lika stort avstånd mellan alla. Prova dig fram tills du är nöjd.

2

Spikbrädan K flyttas in en bit på locket så att den hamnar bakom tvärstagen i ramen och så att locket går ut över dörren. Den andra änden av spikbrädan kortas av längs den sista brädan.

3

Skruva fast spikbrädorna K. Se till att de ligger 5 cm från kortändarna på lockets brädor J och fäst dem med 4 x 35 mm skruvar.

4

Brädorna J till dörren läggs ut på ena skåpsidan. Markera sedan var spikbrädorna G ska skruvas fast (här 30 mm från kanten). När delarna ligger som de ska fästs spikbrädorna med 4 x 35 mm skruvar.

5

Fäst en snedsträva H på dörren. Lägg den först diagonalt ovanpå spikbrädorna G och markera var den ska sågas av för att passa. Fäst den därefter med 4 x 35 mm skruvar i varje bräda.

6

Nu är delarna klara för hopsättning till ett skåp.

Hopsättningen

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

När du är klar med de två sidorna, dörren och locket ska delarna sättas ihop och till det används tvärgående brädor D.

Sätt ett tvärstag upptill och ett nertill mellan bakkanten på de två sidorna. Framtill kan du endast använda ett tvärstag - upptill - för annars kan ju inte sopkärlet rullas in och ut. Det övre bakre tvärstaget placeras lite lägre än det på framsidan för annars kan locket inte öppnas som det ska.

Som baksida gör du ett kryss mellan bakkanten på de två sidorna. Det stabiliserar skåpet och det gör också det plattjärn som fästs nertill på baksidan.

1

Skruva fast det främre tvärstaget D på den ena skåpsidan. De två 4 x 40 mm skruvarna ska dras in i tvärbrädan C. Res delarna upp och fäst den andra änden av tvärstaget på den andra skåpsidan.

2

Fäst ett tvärstag också upptill på baksidan. Tänk på att det ska placeras en brädtjocklek lägre än ovankanten på sidornas tvärbrädor C så att det blir plats för spikbrädorna K på lockets undersida. Fäst också ett tvärstag nertill på baksidan.

3

Fäst ett kryss av brädor som baksida på skåpet. Fäst först en bräda F med hjälp av tvingar. Markera var den ska sågas av och såga. Gör likadant med den andra brädan i krysset.

4

Skruva fast brädorna F som ett kryss på baksidan med 4 x 40 mm skruvar. Kolla dock först att skåpet är vinkelrätt. Fäst också en skruv mitt i krysset.

5

Fäst ett plattjärn under skåpet för att få det stabilt. Det sätts framtill under de två benen på sidostolparna A och fästs med 4 x 40 mm skruvar.

Locket läggs på

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Skruva fast gångjärn på locket med 4 x 35 mm skruvar i spikbrädorna K. Lägg gärna upp locket på skåpet medan gångjärnen skruvas fast.

2

Gångjärnens andra ände skruvas fast på utsidan av det övre tvärstaget D med 4 x 20 mm skruvar. Nu är skåpet så stadigt att det kan ställas på plats.

3

Kolla med vattenpass att skåpet står både lodrätt och vågrätt. I annat fall blir det svårt att fästa dörren. Den kan lätt hänga snett och bli svåröppnad om skåpet inte är lodrätt och vågrätt.

Avslutande finish

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Nu återstår endast några småsaker. Dörren ska fästas på skåpet med hjälp av gångjärn som fästs på insidan av den ena skåpsidan. Och du ska sätta ett handtag på framsidan av dörren för att det ska vara lätt att öppna den när sopkärlet ska rullas in och ut. Det är också smart med en skjutregel som ser till att dörren hålls stängd.

På undersidan av locket ska du fästa en skruvkrok och i den hakar du fast en kedja. I den andra änden av kedjan fästs en karbinhake, som du sedan häktar fast i locket på sopkärlet. Då räcker det att du lyfter ett lock för att kunna slänga ner sopor i sopkärlet.

1

Skruva fast två gångjärn till dörren på insidan av en av de två skåpsidorna med 4 x 40 mm skruvar. Därefter lyfter du dörren så att den kan skruvas fast i gångjärnen med 4 x 20 mm skruvar.

2

En skjutregel håller dörren stängd. Den fästs med 4 x 20 mm skruvar på ett ställe där du lätt kommer åt den. Sätt också fast ett handtag av något slag så att dörren lätt kan öppnas.

3

Dra fast en skruvkrok under locket och haka fast en kedja i den innan du klämmer ihop kroken så att kedjan inte hoppar av. I kedjans andra ände fästs en karbinhake.

4

Haka fast karbinhaken eller dra kedjan runt handtaget på sopkärlets lock så att detta följer med upp om du lyfter på locket till skåpet. Prova dig fram till hur lång kedjan ska vara.

5

Skåpet döljer det fula sopkärlet, som lätt kan rullas ut när skåpdörren öppnas.

Material

50 mm tryckimpregn. stolpar:
• 4 stolpar (A) à 122 cm
• 28 stolpar (B) à 118 cm

21 x 95 mm tryckimpregn. brädor:
• 4 tvärbrädor (C) à 79 cm
• 3 tvärstag (D) à 60 cm
• 3 sidobrädor (E) à 96,5 cm
• 2 brädor (F) à 110 cm till kryss
• 2 spikbrädor (G) à 105 cm till dörr
• 1 snedsträva (H) à 115 cm till dörr
• 18 beklädnadsbrädor (J) à 59,5 cm till dörr och lock
• 2 spikbrädor (K) à 79 cm till lock

Dessutom:
• 4 gångjärn, 35 x 200 mm
• 1 plattjärn, 5 x 25 mm, 65 cm
• Skruvar, 4 x 20, 4 x 35, 4 x 40 och 5 x 80 mm
• 1 skjutregel, 50 x 120 mm
• 1 handtag, 1 skruvkrok,
• 1 karbinhake
• 1 kedja, cirka 25 cm

Tidsförbrukning

Cirka en arbetsdag.

Pris

Cirka 1500 kr om du inte hittar billigare stolpar.

Svårighetsgrad

Det är ett ganska enkelt projekt men du ska vara noga med att få skåpet att stå vågrätt för att dörren lätt ska kunna öppnas och stängas.

Ritning

logga in eller köp tillgång

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Dölj sopkärlet i ett snyggt skåp
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka