Den här tomatplantan har angripits av gråmögel. Den har förmodligen haft en liten skada någonstans där svampsporerna fått fäste. Gråmöglet har snabbt fått den stora stjälken att vissna vid roten, men det finns fortfarande ett litet skott som kan växa vidare.

Den vissnande stjälken har försökt att bilda luftrötter för att försöka överleva. Därför sätter Annika plantan i en ny kruka även om den slokar. Tiden får utvisa om den går att rädda. En annan vanlig svampsjukdom i växthuset är potatisbladmögel.

Den visar sig ofta under mitten av sommaren som sådana här bruna fläckar på bladen. Svampen kan förstöra tomatplantan på kort tid om det är varmt och luftfuktigheten hög. Först syns bruna fläckar, sedan angriper möglet även frukten som blir svartbrun och ruttnar.

Det bästa du kan göra är att ta bort de angripna bladen så fort du ser dem. Var extra noga från slutet av juni månad då möglet härjar bland potatisen i köksträdgården och därifrån ofta sprider sig till tomatplantorna. Lägg inte de angripna bladen på komposten.

Då riskerar du att svampsporerna överlever och kan orsaka problem senare. Om vädret är torrt är det oftast svampsjukdomen mjöldagg som orsakar skador. Den angriper framför allt gurkor och meloner som ju är de plantor i växthuset som tycker bäst om fukt.

Den här melonplantan har de karaktäristiska vita pulverliknande fläckarna som kännetecknar mjöldagg. Man kan bekämpa svampen med insektssåpa, men såpan dödar även de nyttodjur som placerats ut i växthuset – eller redan finns naturligt. Så var försiktig.

Ett gammalt knep är att behandla de angripna områdena med skummjölk. Skummjölken kapslar in svampsporerna så att sjukdomen inte breder ut sig ytterligare. Man kan behöva upprepa behandlingen, men kom ihåg att även skummjölk påverkar nyttodjuren.

En annan möjlighet är att välja mjöldaggsresistenta sorter redan när du köper dina plantor. Här har den gamla sorten äppelgurka nästan dukat under av mjöldagg medan gurkan bredvid är resistent mot svampen – och därför fortsätter att producera friska blad.

De gula fläckarna på bladen är det synliga beviset på att plantan aktivt bekämpar svampsporerna från gurkan bredvid. På den resistenta sorten växer det fortfarande gurkor men äppelgurkans frukter har börjat falla av på grund av svampangreppet.

Några veckor senare är äppelgurkan i stort sett död och det finns inte annat att göra än att ta bort den helt.