Men tittar man närmare upptäcker man fler djur än bara lössen. Det finns olika sorters nyttodjur som lever på löss. Men i växthuset måste man ibland ge plantorna lite extra hjälp att klara sig om de invaderas av skadedjur.

Det är nog inte många som har lust att använda kemisk bekämpning på frukt och grönsaker som vi har sett fram emot att äta. Men det finns andra sorters bekämpning. Man kan köpa olika slags nyttodjur via Internet.

Lene har beställt ett paket med olika nyttodjur som kan hjälpa till att biologiskt bekämpa de vanliga skadedjur som växthuset kan drabbas av. I paketet medföljer instruktioner som beskriver hur du placerar ut nyttodjuren. Kom ihåg att de inte tål att sättas ut i direkt solljus.

Den här plastbehållaren innehåller parasitsteklar och gallmyggor – både som puppor och levande djur. De är nyttodjur som är bra på att bekämpa bladlöss. Lene placerar behållaren vid den angripna dillen, men även meloner och paprikor blir ofta angripna av bladlöss.

Man öppnar bara behållaren så hittar nyttodjuren själva fram till lössen. Det är mycket vanligt att gurkplantor angrips och förstörs av spinn. Spinnkvalstren visar sig oftast på plantorna tre veckor efter plantering. Därför har Lene beställt spinnrovkvalster som äter spinnlarverna.

Det finns lyckligtvis inte spinn på de här gurkorna men Lene använder ändå rovkvalstren i förebyggande syfte. De ska försiktigt hällas ut på gurkbladen, men bara på de blad som inte är i direkt solljus. Även melonerna, paprikorna, auberginerna och bönorna får en förebyggande omgång spinnrovkvalster.

Det samma gäller chiliplantorna. Röret sätter Lene till sist vid gurkplantans rot. Så kan de sista spinnrovskvalstren själva krypa ut. Slutligen innehåller paketet också de här små pappkorten som innehåller puppor av parasitstekeln.

Encarsia formosa som används mot mjöllöss, eller vita flygare som de också kallas, och som är speciellt förtjusta i tomat-, gurk- och paprikaplantor. Parasitstekeln lägger sina ägg i mjöllössens larver som sedan dör.

Pappkorten med de svarta pupporna hänger man bara upp på de plantor som är i farozonen. Kom ihåg att hänga dem i skugga. Sedan är det bara att låta naturen ha sin gång och hoppas att nyttodjuren gör slut på de skadedjur som finns.