Den här paprikaplantan har blivit helt förkrympt efter ett hårt lusangrepp. Och det är samma sak med den här auberginen. Den röda basilikan ser egentligen fin ut på bladens ovansida, men om man tittar närmare ser man tydliga tecken på löss. Myntan visar också tydliga tecken på löss.

Det ser man på bladens undersida, men det finns också spår efter lössen i det översta jordlagret i krukan. De vita små skalen är lössens hud som de ömsar i takt med att de växer. Lössen kan föröka sig explosivt så det gäller att bekämpa dem effektivt.

Lene behandlar de fruktbärande plantorna med ekologisk insektssåpa. Hon är noga med att plantorna inte står i direkt solljus under behandlingen, för såpan skadar plantorna om de står i solen. Även efter behandlingen ska de stå i skugga. Men basilikan duschar hon bara av ordentligt med vatten.

Hon tycker inte om tanken på såparester på de annars så välsmakande bladen. Lössen sitter oftast på undersidan av bladen. Därför vänder hon basilikan upp och ner medan hon strilar vatten över den. Det är inte heller bra för plantan om jorden blir dyblöt.

Då skulle den tvärtom bli ännu mer mottaglig för skadedjuren och det kan få plantan att sluta växa. Vattentrycket är inte tillräckligt högt för att lössen ska spolas bort så hon får ta till vattenslangen. Det är viktigt att vara noga när man spolar.

Hon kontrollerar plantan för att se om det fortfarande gömmer sig något djur på den. För att vara säker på att lössen inte sprider sig till de andra plantorna i drivhuset får de behandlade plantorna stå utomhus under natten.