Här är det gräset svärdtåg (Juncus ensifolius) som fått lov att växa till sig ordentligt i sålådan. Svärdtåg är ett lågväxande, tåligt gräs. Den här plantan behöver delas och få nya krukor med bra, näringsrik jord. Man ska inte vara rädd för att ta i ordentligt när plantan ska delas.

Det tål den. Klipp också gärna ner plantorna. Så kommer de i fortsättningen att använda sin energi till att växa på nytt. Dan delar upp plantorna i mindre delar med hjälp av sekatören. Och man behöver inte vara rädd för att klippa i rötterna om de är lite motspänstiga.

När du har ett lämpligt antal nya, små plantor är det dags att plantera dem i planteringskorgar.Dan fyller korgarna med speciell vattenväxtjord som är lämplig för växter som ska stå i lågt vatten.

Han lägger också i en näringskula med långtidsverkande näring innan han planterar den lilla, nya gräsväxten i planteringskorgen och fyller upp med mera jord. På kort tid har den tråkiga, gamla växten blivit en hel liten grupp små växter som kommer att skjuta nya, gröna stjälkar när våren kommer.

Nu återstår bara att täcka jorden med ett lager granitsingel. Den håller jorden på plats i krukorna och hindrar samtidigt eventuella fiskar från att röra i jorden. Nu är korgarna färdiga att placeras ut i dammen.

Behöver du inte fler plantor i din egen damm skulle säkert någon annan dammägare bli glad för några extra. Annars kan du förvara dem på ett fuktigt ställe tills du behöver dem.