Det kan därför löna sig att begränsa kvävemängden och välja gödselmedel som är anpassad till frukt- och bärträdgården. Men bärbuskarna ska ha lite kväve. Här får buskarna det i form av torkad hönsgödsel.

Det är en långtidsverkande kvävegödsel, som för övrigt även är bra till rosor. Förutom den kväverika hönsgödseln får buskarna också en omgång kompost. Komposten är rik på kalium men innehåller inte så mycket kväve.

Kom ihåg att gödseln ska arbetas ner i jorden med en hacka när du har spridit ut den omkring buskarna. Fruktträden får däremot bara kompost som hon arbetar ner lite i jorden. Hallonbuskarna tycker inte heller om för mycket kväve. Så även här nöjer sig Maren med att bara ge dem lite kompost.

Surjordsbädden med blåbärsbuskarna gödslar Maren med helt andra produkter. Det finns oftast för mycket kalk i vanliga gödselmedel för att det ska passa till en surjordsbädd. Kalk höja nämligen pH-värden och det drabbar plantorna. Men i skogen finns det massor av lämpligt, naturligt material som hon kan använda.

Maren har varit en tur i skogen för att samla olika sorters gödselmaterial med hög surhetsgrad. Hon har bland annat en påse ekblad. Hon har också samlat en massa barr från barrträden.

Både barr och bark från gran och tall fungerar mycket bra. Och slutligen har hon följt skogsarbetarnas väg i skogen efter det att de fällt bokar. Det blev en stor påse sågspån. Allt material passar mycket bra för surjordsbädden på grund av sitt låga pH-värde, och för att det är organiskt material.

Men bädden ska också ha lite kväve. Så även här sprider hon ut lite torkade hönsgödselkorn. Gödselmaterialet ska nu bara arbetas ner i jorden precis som hon gjorde med komposten i de andra rabatterna.

Inte förrän efter bärsäsongen är det tid att gödsla jordgubbsplantorna i trädgården. Om man ger dem näring under våren, samtidigt som de andra växterna, kommer jordgubbsplantorna att utveckla fler blad på bekostnad av bären.

Men när bären har skördats ska plantorna använda all sin kraft åt att bilda bär till nästa år och då är det dags att gödsla. Först klipper Maren av de långa rankorna. Behöver du fler plantor till nästa år, är det nu du ska ta sticklingar av de avklippta rankorna.

Hon tar naturligtvis också bort det ogräs som har kommit sedan sista gången hon gick en runda i bädden med ogräsjärnet. Jordgubbslandet är väl täckt med gräsklipp så det är tack och lov inte mycket att ta bort. Under det torra gräset ligger droppslangen som tidigare lades ut i rabatten.

Den kan bli liggande här men Maren skjuter ändå gräset åt sidan så att hon inte riskerar att skada den när hon ska ordna bädden. Hon strör ut ett jämnt lager torkad hönsgödsel över plantorna, och skakar dem så att kornen faller av bladen.

Till sist vattnar hon bädden med en blandning av nässelkoncentrat och vatten. Efter en sådan vitamininjektion ska nog blomningen komma igång så det blir många stora, fina bär tills nästa år.