Lyckligtvis har Mette sluppit fräken i sin egen trädgård, men den växer vilt i närheten. Fräken är rik på kisel, vilket stärker växtcellernas immunförsvar. Det är sannolikt därför avkoket hämmar svampsjukdomar. Mette samlar ihop omkring ett kilo av plantan och tar med hem.

De gröna växtdelarna läggs i blöt i tio liter vatten och får stå i ett dygn. Dagen efter ger Mette det hela ett uppkok på spisen i cirka en halvtimme. Sedan har fräkendelarna avgivit all kraft.

Mette avlägsnar först det mesta av växtdelarna med en sked. Sedan silar hon av resten. Nu kan avkoket blandas ut ytterligare. Det blandas med vatten i förhållandet 5 delar vatten till 1 del avkok.

Med trädgårdssprutan i handen är nu Mette förberedd för den första stora preventiva insatsen mot framför allt mjöldagg i rosenrabatten. Hon sprutar rejält i rabatten och ser till att bespruta på både bladens under- och översidor med avkoket.

Nu har hon gjort vad hon kan för att slippa svampsjukdomar i den nyanlagda rabatten – i alla fall för den här gången. Om sommaren blir lika torr som förra året kan det vara bra att spruta förebyggande ytterligare en gång under växtsäsongen.