Klipp ner stänglarna i mindre bitar med häcksaxen. Börja uppifrån och låt klippet täcka marken. När stänglarna sakta förmultnar förbättras också jorden. Senare under säsongen kan du använda gräsklipp för att täcka marken.

Gräs är bra på flera sätt. Både som ren marktäckning så att ogräset hålls undan, och för att hålla kvar fukt i marken. Samtidigt gynnar gräsklippet livsbetingelserna för mikroorganismerna i rabatten.

Både daggmaskar, skalbaggar och andra organismer får något att leva av. Jorden hålls levande och fruktbar. Det har perennerna glädje av. Gräset försvinner från markytan i takt med att mikroorganismerna och daggmaskarna omsätter det.

Var noga med att bara lägga på rent gräsklipp, som inte gått i frö. När träden börjar fälla bladen är det bara att lägga dem också i rabatten. Bladen håller undan ogräs lika bra som gräsklippet.

Även de förmultnar och förbättrar jorden för perennerna på längre sikt. Använd allt material i trädgården på samma sätt, även sedan rabatten vuxit till ordentligt. Det finns ingen anledning att slänga fallna löv i komposten eller ännu värre – slänga dem på tippen.

Så när du är ute med räfsan under hösten och vintern gör du både dig själv och dina plantor en stor tjänst om du lägger det du samlar ihop i rabatten. Det har gjorts i den här trädgården under många år.

Jorden har förändrats från tung och lerig till en fin, mörk mullstruktur, nästan som ströbröd. Förutom att skydda från ogräs under vårmånaderna värmer bladen också gott en kall dag.