Ogräs behöver näring för att växa, precis som övriga grödor i köksträdgården. Om ogräset får vara kvar i köksträdgården varhelst det dyker upp, blir det följaktligen mindre näring kvar till de örter och grönsaker som vi har planerat, sått och planterat där.

En del ogräs är dessutom så livsdugligt att det snabbt kan konkurrera ut grannplantorna om det får lov att breda ut sig ohämmat. Detta kan ske både genom utlöpare från rötterna och i hög grad även från fröna.

För att säkra årets skörd i köksträdgården måste du därför med jämna mellanrum ut med rensjärnet. Här är det våtarv, som har fått god fart under spaljén. Våtarv är mycket vanligt i trädgården. Den breder snabbt ut sig men är som tur är, lätt att få bukt med. På danska heter plantan

Fuglegræs men har inget med gräs att göra, utan fick sitt namn på grund av att den tidigare användes som foder till höns och burfåglar. Svinmålla är också förhållandevis enkel att hacka bort men gör det gärna innan den blommar.

Den är nämligen väldigt bra på att självså sig.Även vitgröe finns det gott om. Den blommar och sätter frö hela året utom i perioder med kraftig frost. Lämna inte kvar vitgröe på marken. Plantan slår lätt rot igen och så får du börja om igen.

Annat ogräs kan du däremot låta ligga, om vädret är torrt – och plantorna inte har satt frö. Om du på din gallringsrunda möter denna – egentligen ganska vackra – planta, ska du vara på din vakt. Den heter hårgängel och är tämligen lömsk!

Hårgängeln kan nämligen släppa ifrån sig ovanligt många frön från sina små vita blommor. Det finns trädgårdsmänniskor som säger att om du en säsong fått in den i din trädgård, blir du aldrig av med den.

När Mette upptäckte ett enskilt exemplar i sin trädgård för några år sedan lät hon den stå. För den såg ju söt och ganska oskyldig ut. Det har hon ångrat. Idag tar hon bort alla hårgänglar hon upptäcker. Hon lägger dem noga för sig i en påse och slänger påsen i hushållssoporna.

Det mesta av det övriga ogräset kan emellertid gärna komposteras, som annat grönt avfall. Har ogräset redan blommat och satt frö, bör det endast läggas i varmkompost där temperaturen blir så hög att fröernas groddämne förstörs.

För att undvika att ogräset ändå kommer tillbaka när du använder av komposten, bör du låta de mest livskraftiga rötterna av till exempel kirskål och kvickrot, torka ordentligt innan de hamnar i komposten.

Låta det ligga ungefär en vecka i sommarväder, så är det klart att blandas med det övriga växtavfallet.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: En drivbänk kickstartar köksträdgården