Hon har redan förgrott några bönplantor, så nu ska bara krukan göras klar för säsongen. Stångbönorna behöver en spaljé att klättra mot. Det flätar hon av uppblött pil. Bönorna kommer att växa rejält under säsongen, så Karina ser till att spaljén är riktigt hög.

Överst binder hon ihop det med ett snöre så att pilkvistarna sitter fast som de ska. Först uppe i toppen och sedan fäster hon kvistarna mot de motstående, så att de bildar en båge. Sen får pilspaljén en ring runt de grenar som bär upp den.

Det är bara att sno pilkvisten ett varv runt alltihop. Så är det dags att plantera de förgrodda bönorna, som redan kommit upp en bit. Nu ska bönplantorna få lite hjälp på traven i att klättra uppåt i spaljén. Det får de med hjälp av ett litet snöre runt var och en av plantorna.

Sen ska man bara genomvattna krukan ordentligt. Och Karina kontrollerar så att jorden är ordentligt packad runt varje planta. En månad senare har Karina flätat ytterligare ett par ringar runt spaljén. Och bönorna har efter hand fått ordentligt fäste och klättrar uppåt riktigt fint.

I stället för snören har Karina fått tag på en mer osynlig ståltråd, så hon petar bort snörena och virar ståltråden i stället. Då kan inte spaljén röra sig och alla små stänglar sitter säkert. Som en extra dekoration hänger Karina upp en kedja med små hålstenar i – och ett enstaka snäckskal – i mitten av krukan.

Två till tre månader efter att du har sått dina frön kan du börja skörda dina egna bönor. Här har några av dem redan vuxit så mycket att de behöver extra uppbindning för att fortsätta växa rakt. Och självklart en omgång vatten. Sen är det bara att titta till krukan lite under resten av säsongen.