Och andra krukor och plantor, som till exempel den stora hibiskusen mitt i bilden, behöver stå ljummet. Karina lyfter bara upp plantan ur krukan. Hon klipper av toppen och placerar den i en liten korg som hon fodrat med spån i botten.

Båda dahliorna får samma behandling innan hon placerar dem frostfritt under vintern. Hibiskusen har tappat bladen för den här säsongen. Den klarar en övervintring bra, bara den kan stå frostfritt. Först klipper Karina ner den en aning. Hon klipper till den jämnt – hela vägen runt och ovanför ett skott.

I den lilla krukan huserar en verbenan . Den klipper hon också ner innan hon ställer in båda krukorna i växthuset. Slutligen får en kruka med mynta gå i ide över vintern vid sidan om de övriga. Den här krukan med rosor är frostsäker. Men för rosornas skull är det en bra idé att packa in krukan ordentligt.

Det blir nämligen snabbt kallt om fötterna för växter i en kruka. Och rosornas rötter föredrar helt klart en ljummen och trevlig vinterdvala. Det är mycket varmare för rötterna i vanlig trädgårdsjord.

Men om du inte kan plantera ut rosorna så kan du hjälpa plantan på traven genom att packa in krukan i isoleringsmaterial, exempelvis rockwool som här. Karina fäster isoleringen med vävtejp för att få den att sitta tätt om krukan. Men det ser inte vidare vackert ut.

Karina packar därför in krukan i ytterligare ett lager. Den här gången döljer hon isoleringen med en kraftig brun papperspåse. Hon fäster påsen med en vanlig genomskinlig tejp. Och därefter ett snöre som hon virar runt hela krukan och papperspåsen, så att den håller ihop det hela ordentligt.

På toppen lägger hon täckbark. Det hjälper till att hålla värmen en kall vinterdag, och ser vackert ut. Nu är rosen i krukan en aning bättre skyddad än tidigare. Men den behöver mer.

Du kan hjälpa den ytterligare genom att placera den under ett uthäng, som till exempel här i vedskjulet. Här kan nu krukan gå vintern till mötes under lite bättre omständigheter än annars.