I det dyrare spektrumet finns de gammaldags stentrågen. De är både vackra och håller nästan för evigt, men de är också mycket tunga. Ger du dig på en sån investering bör du se efter så att det finns dräneringshål.

Det har detta tråg. Men det är inte särskilt djupt, och därför duger det gott till de lättodlade taklökarna, som mår bäst i en torr miljö. Även om det är vackert att se på passar inte ett stentråg in var som helst.

I den här stora krukan finns det däremot djup att ta av. Skulle man fylla den med jord hela vägen upp blir det nästan för mycket. I stället har den lilla alunroten planterats i en plastbytta som vilar på krukans överkant. Då blir det mycket lättare att fylla på med jord.

Även den här stenkrukan med de små figurinerna är uttrycksfull. Här får man planera utifrån vilken stil man vill ha i trädgården. Även om den är snygg passar den knappast in i en modernare och mer minimalistisk trädgård.

Den stora hortensian till vänster i bild har fått växa i en bra stor terrakotta-kruka. Det är ett bra, poröst material som andas och som får en vacker patina med tiden. Terrakotta görs både av rödlera och blålera och man ser nyansskillnaden tydligt, som här.

Några är dekorerade med bårder, andra med blommor. Men kontrollera alltid att det är hål i botten för dräneringen. Men terrakotta är inte ett frostsäkert material, med mindre än att krukan är av en hårdare bränd och därmed dyrare sort. Detta bör du tänka över om du skulle tycka att en sån här pjäs är vacker.

Den är inte lätt att flytta inomhus även om den är vacker. Slutligen kräver terrakottakrukor mycket vatten, eftersom avdunstningen är stor. Vill du spara på vattnet är det bättre att välja glaserade krukor. De tillverkas av lera och glaseras sedan.

Glasyren hjälper till att hålla inne fuktigheten, men å andra sidan andas inte plantorna så bra i såna krukor. Det finns också ett otal träbehållare. De ger ofta ett mer rustikt uttryck. Materialet andas mycket bra. Men när träet är genomfuktat håller det också kvar vattnet på bästa sätt.

Man kan också fodra en träbehållare med plast. Då håller den längre och du kan också vara säker på att rötterna inte torkar ut. Zink och andra metaller är också flitigt använda material till behållare för växter. De kan vara mycket dekorativa och hållbara.

Men placerar man dem i direkt solljus blir det utmärkta värmeledare och man riskerar att bränna eller skålla rötterna. Det är självklart naturligt att man använder någon av sina krukor som växtbehållare.

Såna här jätte-urnor är mycket dekorativa, ensamma eller flera tillsammans om man arrangerar dem så att det ser lite nonchalant ut fast det är väl genomtänkt. Om du vill ha stora krukor, men inte tycker om tunga lerkrukor finns det olika fibermaterial att välja emellan.

Denna stora pjäs väger inte mycket, men den är rymlig och lätt att hantera. Och så är den frostsäker, så du behöver inte flytta in den på vintern. Det finns det å andra sidan också lösningar på.

En sån här platta med hjul både lyfter upp krukan och gör det mycket lättare att flytta den.