Det finns ett stort urval av gödselmedel på marknaden. De ger bra näring till i princip alla växter, men de fungerar lite olika. Kulorna och tabletterna till vänster i bild är långsamverkande gödselmedel som släpper ifrån sig näringsämnen under lång tid.

Följ doseringsanvisningarna på paketet. Använder du något av de långtidsverkande medlen behöver du bara tillföra näring en gång under säsongen. De verkar i upp till fem-sex månader – alltså genom hela växtsäsongen. Lägg helst tabletterna på växtens skuggsida.

Det ger en jämnare avsöndringsprocess. Temperaturen är nämligen avgörande för hur mycket näring tabletten ger ifrån sig. Blommorna tar bara upp så mycket näring som de behöver från tabletterna. Det är lite annorlunda med olika sorters flytande gödselmedel. Samtliga ska blandas ut i vatten.

Det är viktigt att inte överdosera det flytande gödselmedlet i förhållande till mängden vatten, utan man ska hålla sig till de angivna blandningsförhållandena. Flytande gödsel finns både som konstgödsel (NPK) och organisk gödsel framställd av djurspillning.

Den senare är godkänd för ekologisk odling och är det självklara valet om man till exempel ska odla örter eller andra ätliga grödor i krukträdgården. Man kan också köpa blandningar som utöver näring också innehåller ingredienser som bidrar till att hålla fuktigheten.

När blandningen löses i vatten får den en geléartad konsistens. Skulle du komma över några brännässlor kan du göra en egen bra flytande gödsel. Kom ihåg att använda handskar och så bara plocka på. Nässlorna läggs i en spann med vatten och får dra i några dagar.

Det frigörs mängder av kväve, som krukväxterna senare kan få nytta av. Även nässelvattnet ska förtunnas – normalt i förhållandet 1:10. Men när du använder det till krukväxter ska du vara extra noga med att blandningen inte blir för stark.

Gödslar du för mycket kommer näringsämnena bara att anrikas i jorden. Det har rötterna ingen nytta av. Ett allmänt råd är att gödsla lite men ofta. Ifall du inte använder långtisdsverkande gödningsmedel.

Större mängder gödsel åt gången sveder rötterna och kan göra mer skada än nytta. Vilken typ av gödsel du bör välja beror på dina egna rutiner, samt tycke och smak.