En planta från i fjor har bara delvis klarat sig. Den ska delas. Men först sorterar hon upp det som finns i krukan – krukskärvor som hjälpt till med dräneringen och en upp och nervänd plastkruka som fungerat som fyllning för att spara på planteringsjorden. Hon tar undan de gröna delarna och slänger de vissna.

De gröna placeras i en ny kruka. Krukan borstar hon av invändigt och vänder sedan på den för att även ge botten en omgång med borsten. Det är många små krukor att gå igenom. De ska tömmas, skakas, borstas och sorteras. Och här måste rensas ogräs, så att de planterade växterna får växa ensamma i krukorna.

Så fortsätter vårrengöringen av krukorna, tills hela beståndet är genomgånget och sorterat. Nu när den är tömd får också den gamla trädgårdsbänken en omgång med kvasten. Karina samlar krukorna som ännu har växter i sig i skuggan.

Vid sidan m står alla de tomma krukorna, och lådor, baljor och liknande så att terrassen kan rengöras. Sen är det dags att städa. Det har samlats en del skräp under vintern. Man ser tydligt var ogräset har slagit rot.Det värsta skräpet krattar Karina bort från gräset. Och sen gäller det att få bort ogräset mellan stenarna.

Till slut är terrassen redo att åter ta emot krukorna. Men först rengör hon alla tomma krukor ordentligt i tvättbaljan. Då kan Karina vara säker på att både spindelväv, smådjur och eventuella sjukdomsbakterier från tidigare försvinner. Och den blivande krukträdgården får en bättre start.

Här är det en snigel som funnit sig tillrätta. Den tvättar hon bort. Vattnet blir efterhand riktigt smutsigt. Det får rabatten glädje av. Nu ska baljan användas för blötläggning av en stor terrakottakruka.

När krukan är riktigt genomfuktad håller den också vattnet bättre åt de plantor som inom kort ska flytta in. Det enda Karina har kvar att göra nu är att slänga resterna av den gamla krukträdgården på komposten.