Löss är svåra att undvika. De övervintrar som ägg, som kläcks när den första vårvärmen kommer. I varma perioder kan lössen föröka sig närmast explosionsartat.

Då klarar nyttodjur som lever av löss, till exempel nyckelpigan och deras hungriga larver, inte uppgiften på egen hand. Massiva angrepp av bladlus kan förstöra plantan. Därför bör du försöka bli av med lössen.

Mette väljer att få bukt med lössen genom att använda insektssåpa. På köpet tar såpan också bort andra små insekter. Om det bara är några få löss på plantan, är det kanske inte ens nödvändigt med såpa.

Försök istället att mosa lössen med fingrarna, placera ut nyckelpigor på de lusiga plantorna – eller fatta vattenslangen och skölj av lössen med vanligt kranvatten. Använd aldrig insektssåpan medan solen skiner. Då sveds bladen.

Gör det efter solnedgången – eller en mulen dag.Se till att komma åt ordentligt inne vid bladfästena – och kom även ihåg bladens undersida. Insektssåpa finns att köpa färdigblandad, men du kan också göra den själv.

Lössens exkrementer är sockerhaltiga och känns feta, om man stryker över området med händerna. Till vardags brukar exkrementerna kallas honungsdagg.

Denna gång är angreppet inte så omfattande. Det är dessutom regn i sikte, så Mette väljer att bara ta bort lössen för hand.