När du under vintern börjar planera årets grödor i köksträdgården är det en smaksak vad du väljer. Några är galna i squash, andra älskar brysselkål och åter andra kan inte leva utan en bukett av olika salladssorter att välja från.

Utrymmet spelar också stor roll. Vissa grödor, som exempelvis pumpor och gurkor kräver mycket plats, medan rädisor kan odlas i en liten kruka. Men det är stora skillnader i hur mycket kraft du behöver lägga på att odla din köksträdgård.

Morötter är goda och sprängfulla med vitaminer. Men det kan vara svårt att driva upp dem ordentligt och att undvika angrepp från skadedjur. Samma sak gäller kål. Här är det kålfjärilens larver som är det största hotet.

Med andra ord är det en mängd utmaningar, och både vänner och fiender som du måste lära känna närmare innan det blir riktigt roligt. Börja med de lätta grönsakerna om du är nybörjare. Till exempel potatis, lök och squash.

En faktor är dina smaklökar, en annan är skördetiderna. Man kan odla många olika grödor på samma markbit i trädgården om man planerar odlingen ordentligt. Mette väljer exempelvis att först odla potatis i den här rabatten. När de är skördade sår hon i stället ärtor.

Då får hon både glädjen över de första hemmaodlade potatisarna, och kan senare njuta spröda, gröna ärtor. Genom att byta grödor får man också det för jorden nödvändiga växelbruket.

Mette har gott om plats i sin köksträdgård. Därför väljer hon flera olika kål- och salladssorter. Men också flera olika sorters bönor. Det ska också finnas morötter i flera av regnbågens färger, samma gäller betorna.

I de mindre högbäddarna planteras olika sorters kryddörter, och runt cirkeln mitt i örtträdgården placerar Mette olika sorters ätbara blommor. Det blir också plats för både lök, purjolök, selleri, palsternacka, rotpersilja och fänkål, förutom flera olika kryddörter, som dill, basilika, persilja och gräslök.

Medan Mette bläddrar igenom frökatalogerna noterar hon vad hon vill ha. Hon har fortfarande kvar frön från förra säsongen, och dem går hon också igenom.

Några kan fortfarande användas, medan andra har blivit för gamla. Med lite planering kan även du få ut ännu mer av din köksträdgård, vare sig den är stor eller liten.