Sök inspiration i andras trädgårdar, eller i böcker och tidningar. För det är mycket lättare att välja när du kommit fram till vilka egenskaper som passar bäst för dig, din trädgård och den plats du kan erbjuda växterna.

Den stora, blommande klassikern bland klätterväxter är klematis. Den finns i alla möjliga färger och med både fyllda och enkla blommor. De flesta klematis ser vissna ut under vintern. Några av dem ska bara klippas ner lite efter blomningen och andra ska beskäras hårt varje år.

Det beror helt på vilken beskärningsgrupp klematisen tillhör. Av den anledningen rekommenderas att man inte blandar olika klematisgrupper. Om inte annat så blir det svårt att se vilken grupp de olika klematisarna tillhör.

Det finns vissa sorter som är städsegröna, och de är i gengäld inte så tåliga som de andra. Men det finns massor av andra alternativ förutom klematis om man är ute efter klätterväxter. En annan klassiker är murgröna.

Den är städsegrön, tålig och livskraftig under de flesta förhållanden. Den blommar först när den blivit flera år gammal med ganska oansenliga blommor som dock både doftar och drar till sig bin.

De hör till de sista blommorna i trädgården som kan erbjuda nektar före vintern. Det är en klätterväxt som man väljer på grund av de vackra och täckande bladen. I en trädgård med mycket skugga kan kaprifoler vara ett bra val.

Flera sorter har också härligt doftande blommor. Tycker man om stora, hängande blomklasar är blåregn svår att bortse från. Den är mycket dekorativ i en pergola eller vid en entré.Klätterrosor är mångas favorit, och även de erbjuder en mängd olika möjligheter.

De finns med doftande, både fyllda och enkla blommor. De finns de som blommar överväldigande en gång – och så de som bara blommar och blommar.

Eftersom klätterväxter oftast planteras som en slags utfyllnad i trädgården där man vill ha lite extra grönt eller mer blommor kommer dina framgångar med valet av plantor alltid vara avhängigt av på vilket ställe i trädgården de ska växa, under vilka förhållanden och på vilket sätt.