Ofta ser vinden till att de långhåriga fröna flyger långa sträckor men man kan även själv skörda och så dem. Det gäller också de lite mindre frökapslarna från den här skogsklematisen (Vitalba).

När den här klematisen självsår sig i naturen får fröna klara sig så gott de kan. Men Jane rekommenderar ändå att du använder en näringsfattig så- och planteringsjord när du sår dem. Plocka bara isär frökapslarna och fördela fröna jämnt över såjorden.

Det är lätt att föreställa sig hur de här små fröna med sina långa svansar kan färdas långa sträckor med vinden. Fördelen med att så i krukor är naturligtvis att man själv kan bestämma var plantorna senare ska växa. Jane täcker fröna med ett tunt lager grus.

I naturen är det ju slumpen som avgör vad som landar ovanpå fröet så här är det mest fråga om att skapa bra dränering och se till att fröna inte blåser bort. Nu ska de bara få stå utomhus.

Här är de vana att klara sig. Man ska förstås se till så att krukorna inte torkar ut. Nu på slutet av hösten är vädret oftast så fuktigt att krukorna klarar sig själv under en längre tid.