Klematis delar man in i tre beskärningsgrupper. Den här klematisen Montana ”Rubens” hör till den första gruppen som i allmänhet inte ska beskäras. Den blommar tidigt, redan i maj/juni. Man kan föryngra den genom att skära ner de äldsta rankorna till 20-30 cm omedelbart efter blomningen.

Grupp 2 är storblommiga klematisar som inte blommar förrän på sommaren – ofta blommar de igen under sensommaren. De ska bara beskäras mycket måttligt under sen höst eller tidig vinter. Om plantorna behöver gallras bör det göras mellan de två blomningsperioderna – t ex i juli.

De här klematisarna växer innan de blommar. Men blommorna kommer på fjolårsskotten. Om du beskär dem på våren får du inga – eller i alla fall bara få blommor. Den sista gruppen – beskärningsgrupp 3 – är de senblommande. De blommar på årsskotten i slutet av säsongen.

De här klematisarna är lämpliga att plantera tillsammans med vårblommande buskar som t ex den här rhododendronen. De är lätta att sköta. När bladen har vissnat ska de bara skäras ner till 20-25 centimeter över jord, varje år.

Gör du det så fort de vissnat ner slipper du att se de vissna bladen under hela vintern. Men de ska helst beskäras före mars månad då de börjar växa igen och bilda nya blomknoppar.

Den stora högen med avklippt material visar att de här klematisarna inte har några problem med att växa sig stora även om du klipper ner dem varje år. Nu är rhododendronen helt fri från klematis.

Det är bara rotstumpen kvar och den kommer att börja växa igenom om några månader. I augusti är det tid att sommarbeskära trädgårdens två gamla blåregn, som båda har 30 år på nacken. De är ett par frodiga och välväxta plantor.

Den vänstra är av japansk härkomst – en ”Wisteria floribunda” – medan den högra är den kinesiska ”Wisteria sinensis”. Om man tittar noga efter kan man se att det japanska blåregnet vrider stammen motsols, medan det kinesiska vrider sig åt motsatt håll – alltså medsols.

Under växtsäsongen når de utan problem upp till andra våningens balkong. Och så är det med äldre blåregn. För att styra växten behöver man beskära plantan.

Jane beskär sina blåregn två gånger om året. Den ena gången precis efter blomningen för sommarbeskärning ger mindre nyväxt än vinterbeskärning.

I augusti beskär hon både de långa, nya skotten och stjälkarna från de avblommade blomklasarna. Många blåregn blommar två gånger, första gången i maj-juni och andra gången i augusti. Och här är det också blommor på väg. Därför ska man vara lite försiktig så man inte klipper av de nya blomskotten när man beskär.

Om årets tillväxt däremot får växa ohämmat kommer blåregnet snabbt att bli för kraftigt och få trädgårdsodlaren att tappa andan. Med ett äldre blåregn är det för övrigt en bra idé att regelbundet se om några av de nya skotten kan ersätta eller fylla ut mellan några av de äldre och kalare områdena på växten.

På skott som är både gröna och bruna klipper Jane av det som blivit brunt. Det finns mycket att göra och det är bara att sätta igång att arbeta sig igenom växten steg för steg när den är så stor som den här.

En vecka senare har båda blåregnen blivit beskurna för den här gången. Det är lite mer styrsel på plantorna igen och de ligger snyggt tätt intill fasaden. Nu kommer de varken att växa för långt bort eller högre upp än vad Jane vill.

Det har blivit vinter och därmed är det tid att ta fram saxen och sågen och beskära blåregnen igen. På den här tiden av året är alla blad borta.

Därför kan man nu se plantornas struktur – eller konstruktion om man så vill – på ett helt annat sätt än vad man kan under sommaren. Och det gör det mycket lättare att se och bestämma om det behövs några större förändringar. Finns det hela grenpartier som växer för långt ut?

Eller är delar av plantan för tät och behöver tunnas ut? Det kan vara svårt att avgöra när den är täckt av blad.Men när plantorna är kala kan man tydligt se att det japanska blåregnet till vänster är lite tätare och mer omfångsrikt än sin kinesiska släkting till höger.

Det ska Jane försöka jämna ut så de två blåregnen blir mer symmetriska att se på både på sommaren och vintern. Hon börjar uppifrån och arbetar sig nedåt. Hon rycker i de grenar som hon ska gallra ut så blir det enklare att se var de slutar längre ner på stammen.

Det är nämligen bäst att alltid beskära grenarna så nära basen som möjligt så att resultaten i slutändan inte ser ut som en halv amputation. Ett par av de större och äldre får tas bort för att återställa symmetrin. Och så ska flera små grenar putsas lite.

Jane går igenom det kinesiska blåregnet på samma sätt. Här håller en av de lite tjockare grenarna på att växa in över fönstret. Och den har också börjat slingra sig omkring en annan större stam vid sidan. Så den tas bort först och resten får hon nysta ut.

Nu återstår bara ett par långa årsskott som hon ansar. På sidan av huset har blåregnet fått fäste i stupröret. Det är inte alls bra för man kan ju tydligt se hur tjocka stammarna kan bli. En sådan här stam kan lätt förstöra stupröret så här gör hon processen kort.

Det återstår bara lite finputsning vid roten och så är blåregnet klart för nästa växtsäsong. En omtyckt och mycket frodig klätterväxt som finns hos många som har växthus eller vinterträdgård är vinrankan.

Under gynnsamma förhållanden kan den också växa utomhus men då ger den inte så stor skörd. I vårt klimat ska man inte räkna med att vinrankan kan få mer än en klase druvor på varje sidoskott. Och om skörden är det viktigaste för dig bör du ha det i åtanke när du beskär din vinranka.

Här har den fått två klasar. Den översta kan man alltså ta bort. Det finns inte heller någon anledning att sidoskotten fortsätter att växa så att plantan ska behöva använda sina krafter till dem.

Då är det bättre att den använder sin energi till druvorna. Därför ska du beskära sidoskotten. Men låt alltid ett blad sitta kvar ovanför den klase som du vill ha kvar på plantan.

Bladet ovanför klasen ser till att växten fortfarande tar upp vatten ända upp och förbi den kommande vindruvsklasen. Kom också ihåg att plantan behöver ha kvar ett visst antal blad för det ska kunna bildas tillräckligt med stärkelse för att druvorna ska kunna mogna.

En bra minnesregel är att det ska vara sammanlagt minst sex blad kvar för varje druvklase om du drömmer om söta, mogna druvor.